MENU
klinika

Ngjitëse!

Fruthi, sigurohuni për imunitetin e fëmijës tuaj!

26.04.2019 - 16:13

Fruthi është një sëmundje shumë ngjitëse. Mund të jetë serioze për fëmijët e vegjël.

Mbrojeni fëmijën tuaj duke u siguruar që ai është i azhornuar me vaksinat, duke përfshirë edhe vaksinat para se të udhëtoni jashtë vendit.

Fruthi është një sëmundje shumë ngjitëse e shkaktuar nga një virus. Fruthi fillon me ethe. Menjëherë pas kësaj, ai shkakton një kollë, hundë të lëngshme dhe sy të kuq. Pastaj shpërthen një skuqje e vogël e njollave të kuqe. Fillon në kokë dhe përhapet në pjesën tjetër të trupit.

Fruthi mund të jetë serioz për fëmijët e vegjël. Kjo mund të çojë në pneumoni, encefalit (ënjtje të trurit), dhe vdekje. Fruthi përhapet përmes ajrit kur një person i infektuar kollitet ose teshtin. Është aq ngjitëse saqë nëse një person e ka atë, deri në 90% të njerëzve rreth tij do të infektohen nëse nuk mbrohen.

Njerëzit në ditët e sotme ende marrin fruthin, por nuk është shumë e zakonshme. Kjo për shkak se shumica e njerëzve në këtë vend janë të mbrojtur kundër fruthit nëpërmjet vaksinimit. Megjithatë, fruthi është ende i zakonshëm në pjesë të tjera të botës, duke përfshirë shumë vende në Evropë, Azi, Paqësor dhe Afrikë. Çdo vit, njerëzit e pavaksinuar marrin fruthin kur janë jashtë vendit dhe sjellin sëmundjen në vendin e tyre dhe e përhapin te të tjerët.

Fruthi mund të përhapet shpejt në komunitete ku njerëzit nuk janë të vaksinuar. Fëmijët dhe kushdo tjetër që nuk është i mbrojtur kundër fruthit është në rrezik të infektimit. Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme që të jetë i përditësuar me vaksinat.

Mbroni fëmijën tuaj me vaksina kundër fruthit:

Ju mund ta mbroni fëmijën nga fruthi me një vaksinë të kombinuar që siguron mbrojtje kundër tre sëmundjeve: fruthi, shyta dhe rubeola (MMR). Vaksina MMR provohet të jetë shumë e sigurt dhe efektive.

Rekomandohet që fëmijët të marrin dy doza:

-doza e parë në moshën 12 deri në 15 muajsh;

-doza e dytë para se të hyjnë në shkollë në moshën 4 deri në 6 vjeç;

Mjeku i fëmijës mund të ofrojë vaksinën MMRV, e cila mbron kundër fruthit, shytave, rubeolës dhe varicelës (lisë së dhenve). Vaksina MMRV është e licencuar për fëmijët 12 muajsh deri në moshën 12 vjeç. Mund të përdoret në vend të vaksinës MMR nëse një fëmijë duhet të bëjë vaksinën e varicellas përveç fruthit, shytave dhe vaksinave të rubeolës.

Sigurohuni që fëmija të mbrohet përpara se të udhëtojë jashtë vendit.

Fëmjët 6 muajsh dhe më të mëdhenj duhet të mbrohen nga fruthi përpara se të udhëtojnë jashtë vendit.

Foshnjat 6 muajshe deri në moshën 11 muajsh duhet të marrin 1 dozë vaksine kundër fruthit. Foshnjat që marrin 1 dozë vaksine kundër fruthit para ditëlindjes së tyre të parë duhet të marrin dy doza më të reja të vaksinës (një dozë në moshën 12 deri në 15 muajsh dhe një dozë tjetër së paku 28 ditë më vonë).

Fëmijët 12 muajshe ose më të mëdha duhet të kenë dy doza të ndara nga të paktën 28 ditë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Mund të bëhet sëmundje serioze

Fruthi/ ISHP: Vaksinoni fëmijët