MENU
klinika

Këshilla!

Gabimet në matjen e tensionit, mënyra e duhur!

28.04.2019 - 15:06

Është e rëndësishme që të keni një lexim të saktë të presionit të gjakut në mënyrë që të keni një pasqyrë më të qartë të rrezikut për sëmundje të zemrës dhe goditje në tru.

Por shumë gjëra mund të ndikojnë në leximin e presionit të gjakut, duke përfshirë atë se si uleni dhe çfarë mbani.

Shumë njerëz kanë presion të lartë të gjakut, dhe pothuajse gjysma e tyre nuk e kanë nën kontroll. Në fakt, rreth një në gjashtë vetë me tension të lartë nuk e di.

Presioni i lartë i gjakut ngre rrezikun për sëmundje të zemrës dhe goditje – shkaqet kryesore të vdekjes.

Çfarë ndikon në leximin e presionit të gjakut?

Shumë gjëra mund të ndikojnë në leximin e presionit të gjakut, duke përfshirë:

Nervozizëm në marrjen e presionit. Kjo quhet “sindromi i shtresës së bardhë”.

tensioni i gjakut
tensioni i gjakut

Çfarë keni ngrënë, pirë apo bërë para matjes . Nëse pini duhan, pini alkool ose pije me kafeinë ose ushtroni brenda 30 minutash pas matjes së presionit të gjakut, vlerat mund të jenë të larta.

Si jeni ulur. Kalimi i këmbëve dhe vendosja e krahut mbi këmbë , në vend që të pushoni në një tavolinë , mund të bëjë që tensioni i gjakut të rritet.

Një lexim që nënvlerëson presionin e gjakut mund t’ju japë një ndjenjë të rreme sigurie për shëndetin tuaj. Por një lexim që mbivlerëson presionin e gjakut mund të çojë në trajtim që nuk ju nevojitet vërtet.

Krahu duhet të mbështetet dhe në lartësinë e gjoksit për të ndihmuar në sigurimin e një leximi të saktë të presionit të gjakut.

Rruga e saktë për të matur presionin e gjakut:

Mësoni mënyrën e duhur për të marrë presionin tuaj të gjakut, nëse jeni duke e monitoruar atë në shtëpi ose në zyrën e mjekut. Përdoreni këtë listë të kontrollit:

Mos hani ose pini asgjë gjysmë ore para se të masni presionin e gjakut.

Boshoni fshikëzën para matjes.

Uluni në një karrige të rehatshme me shpinë të mbështetur për të paktën 5 minuta para matjes.

kolana e librave

Vendosni të dyja këmbët të mbështetura në tokë.

Vendosni krahun në një tavolinë në lartësinë e gjoksit.

Sigurohuni që shtrëngimi të jetë i butë, por jo shumë i ngushtë. Aparati duhet të jetë vendosur drejtëpërdrejtë në lëkurë , jo mbi veshjen.

Mos flisni ndërsa tensioni i gjakut matet.

Nëse masni presionit e gjakut në shtëpi, provoni këto këshilla shtesë:

Përdorni një tabelë, fletore ose aplikacion për të mbajtur nivelet e matura.

Gjithmonë masni presionin e gjakut në të njëjtën kohë çdo ditë.

Bëni të paktën dy lexime, 1 ose 2 minuta larg.

Ju mund të ulni rrezikun për sëmundje të zemrës dhe goditje duke ulur nivelin e presionit të gjakut.

Zvogëloni sasinë e natriumit (kripës) që hani. Natriumi ngre presionin e gjakut. Shumica e sodiumit gjendet në ushqime të përpunuara dhe të paketuara. Hani më pak natriumi duke gatuar në shtëpi. Përdorni shumë perime të freskëta me erëza dhe lëng limoni në vend të kripës.

Qëndroni fizikisht aktive. Ushtrimi ndihmon muskulin më të rëndësishëm të trupit: zemrën. Duke marrë mjaftueshëm aktivitet fizik çdo javë, ju mbani zemrën dhe enët e gjakut të shëndetshme dhe tensioni i gjakut ulet. Shumica e të rriturve duhet të synojnë të paktën 150 minuta aktivitet fizik të moderuar çdo javë. Aktivitetet e moderuara përfshijnë bicikletë ose ecje të shpejtë.

Ndaloni duhanin. Pirja e duhanit shkakton që enët e gjakut të trashen dhe të ngushtohen. Kjo ngre presionin e gjakut dhe rrezikun për sëmundje të zemrës. Nëse pini duhan, mësoni mënyra për të lënë. Nëse nuk pini duhan, mos e filloni.

Merreni ilaçet sipas udhëzimeve. Nëse keni ilaçe për presionin e lartë të gjakut, i merrni ato ashtu siç i ka përshkruar mjeku. Rreth një në katër të rriturit më të vjetër se 65 vjeç nuk marrin medikamentet e presionit të gjakut.

Kjo i vë ata në rrezik për probleme të zemrës dhe të gjendje të tjera serioze.