MENU
klinika

Rreziqet

Gripi gjatë shtatëzanisë. A duhet të vaksinoheni?

17.04.2019 - 17:00

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) dhe Kolegji Amerikan i Obstetërve dhe Gjinekologëve (ACOG) 2, rekomandojnë që gratë shtatzëna mbrohen nga gripi (jo me formën hundore të vaksinës) për të mbrojtur veten dhe shtatzëninë nga gripi sezonal dhe ndërlikimet që mund të shkaktojnë.

Për shumicën e njerëzve, gripit do të thotë disa ditë siklet në formën e kollitjes, teshtitjes, hundës së mbytur ose të lëngshme, dhe dhimbjes së fytit.

Disa njerëz përjetojnë ethe, dhimbje, madje edhe vjellje nga gripi.

Por për gratë shtatzëna, që kanë gripin mund të nënkuptojnë gjithashtu rreziqe për shëndetin e saj, disa prej tyre serioze, dhe për shëndetin e fetusit.

Gratë shtatzëna që marrin gripin janë në rrezik më të lartë për komplikime, hospitalizim dhe madje edhe vdekje sesa gratë jo shtatzëna me grip.

Kjo për shkak se trupi i një gruaje përjeton ndryshime në sistemin imunitar, sistemin e frymëmarrjes dhe sistemin kardiovaskular si një pjesë normale e shtatzënisë. Kur kombinohen me gripin, këto ndryshime ndonjëherë mund të rezultojnë me probleme serioze.

kolana e librave

Infeksioni gjatë shtatëzanisë gjithashtu mund të paraqesë rreziqe për shëndetin e fetusit dhe mund të rrisë rrezikun për probleme, siç janë lindjet e parakohshme dhe defektet e lindjes. Thjesht duke pasur gripin nuk do të thotë se këto probleme do të ndodhin, por kjo rrit rrezikun nga këto dhe probleme të tjera.

Në gratë shtatzëna, mbrojtja më e mirë kundër gripit është një vaksinë kundër gripit.

Vaksina e gripit ose “vaksina e virusit të gripit të çaktivizuar” mund të parandalojë që gripi të ndodhë ose ndonjëherë të zvogëlojë simptomat dhe ashpërsinë e tyre. Kur është marrë gjatë shtatzënisë, vaksina gjithashtu mbron një të porsalindur nga gripi deri në 6 muaj.

Disa hulumtime kanë treguar se vaksina e gripit është e sigurt dhe efektive për përdorim në çdo kohë gjatë shtatëzanisë.

Nuk ka dëshmi se është e dëmshme për nënat ose fetuset; gjithashtu, nuk ka dëshmi të rezultateve të dobëta shëndetësore në mesin e foshnjave, nënat e të cilëve kanë marrë gripin gjatë shtatzënisë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Aksident i rëndë në Shkodër

Humb jetën nëna, e bija shtatzanë rëndë