MENU
klinika

Virus ngjitës

Hepatiti A/ Sa i rrezikshëm dhe si përhapet?

29.04.2019 - 15:40

Hepatiti A është një infeksion shumë i ngjitshëm i mëlçisë i shkaktuar nga virusi i hepatitit A.

Kur simptomat janë të dukshme, mund të shkojnë në ashpërsi nga një sëmundje e butë që zgjat disa javë deri në një sëmundje të rëndë që zgjat disa muaj. Edhe pse rrallë, hepatiti A mund të shkaktojë edhe vdekjen në disa njerëz.

Virusi i hepatitit A gjendet në kokën e një personi që ka virusin. Mund të përhapet kur:

-Personat e infektuar nuk i lajnë duart siç duhet pas shkuarjes në banjo dhe pastaj prekin objektet ose ushqimin;

-Kujdestarët nuk lajnë duart pas ndërrimit të pelenave ose pastrimin e jashtëqitjes së një personi të infektuar;

Hepatiti D
Hepatiti D

-Simptomat e Hepatitit A

Jo të gjithë kanë simptoma. Kur simptomat e hepatitit A zhvillohen, ato shfaqen zakonisht 2-6 javë pas infektimit.

Ato mund të përfshijnë:

-Ethe

-Lodhje

-Humbja e oreksit

-Dhimbje stomaku

-Të përziera

-Verdhëza (zverdhje e lëkurës dhe syve)

Bebet dhe fëmijët nën 6 vjeç që marrin virusin shpesh nuk kanë ndonjë simptomë, prandaj mund të jetë e vështirë të kuptoni nëse foshnja ka hepatit A.

Foshnjat që nuk tregojnë simptoma mund të kalojnë sëmundjen tek të tjerët, përfshirë prindërit e tyre të pavaksinuar ose kujdestarët. Kur fëmijët më të rritur ose të rriturit marrin sëmundjen nga një fëmijë i pavaksinuar, ata mund të sëmuren shumë. Ata mund të kenë simptoma që zgjasin deri në 6 muaj dhe mund të kenë nevojë për kujdes spitalor.

Vaksina e hepatitit A është e sigurt!

Vaksina e hepatitit A është shumë e sigurt dhe është efektive në parandalimin e infeksionit të hepatitit A. Vaksinat, si çdo ilaç, mund të kenë efekte anësore.

Efektet serioze anësore të shkaktuara nga vaksina e hepatitit A janë jashtëzakonisht të rralla. Efektet anësore më të zakonshme janë zakonisht të buta dhe zgjasin 1 ose 2 ditë.

Ato përfshijnë:

-Krahu i lënduar nga e gjilpëra;

-Dhimbje koke;

-Lodhje;

-Ethe;

-Humbja e oreksit;

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN