MENU
klinika

Kërkoni ndihmë mjekësore

Herniet. Mos e injoroni dhimbjen!

15.04.2019 - 18:38

Zakonisht, muri i barkut është i fortë. Muskujt mbajnë zorrën në vend. Por nëse ka një vend të dobët, zorrët mund të shtyjnë dhe të formojnë një hernie.

Një person mund të lindë me një dobësi atje, ose dobësia mund të zhvillohet me kalimin e kohës më vonë në jetë.

“Është sikur të shikosh një gomë të vjetër në një makinë dhe ti sheh një lloj plasje në anën e gomës. Kjo për shkak se ka një dobësi në muret e gomave. Dhe ajri po shtyn murin e gomës nga jashtë për të krijuar atë fryrje,” thotë Dr Dana K. Andersen, një ekspert i hernias.

Një hernie që zhvillohet në bark është jashtëzakonisht e zakonshme. Bebet, fëmijët dhe të rriturit i marrin ato. Shumica e rasteve, herniet janë gjetur në meshkujt mbi 40 vjeç.

probleme me zorren e trashe-konica.al

A mundet që ngritja e objekteve objekte të rënda tju shkaktojë një hernie? Ndoshta nëse tashmë keni një dobësi në muret e barkut tuaj.

“Pjesa më e madhe, rreth tre të katërtat e hernieve të barkut janë në ijë,” thotë Andersen.

Shenja e parë e një hernie është një fryrje e vogël në barkun e poshtëm. Ju mund ta vëreni këtë vetëm kur ngriheni, kolloni, hidheni, ose shtypni. Kjo për shkak se këto aktivitete rrisin presionin brenda barkut. Ky presion në rritje mund të bëjë një pjesë të zorrëve një zonë të dobët. Kur shtriheni, fryrja mund të largohet.

Nëse mendoni se mund të keni një hernie, pyesni mjekun. Një mjek zakonisht mund të zbulojë një hernie gjatë një prove fizike. Mjeku mund të përjashtojë kushte të tjera që shkaktojnë dëme ose grurë.

Nëse fryrja është shumë e butë, mjeku mund të jetë në gjendje të masazhojë zorrët përsëri në bark. Një hernia e vogël, e butë që nuk shkakton dhimbje nuk mund të ketë nevojë për trajtim menjëherë. Mjeku mund të sugjerojë të shikojë dhe të presë për ndryshime, si dhimbje, nëse do të zhvillohen. Nëse një hernie është e dhimbshme ose e madhe, mjeku mund t’ju sugjerojë të shihni një kirurg për këshilla. Ju mund të keni nevojë për një operacion për të riparuar hernien.

Nëse mjeku juaj mund të masazhojë zorrët përsëri në bark, kjo do të thotë se është e bllokuar. Një zorrë e bllokuar është e rrezikshme, sepse furnizimi i saj me gjak mund të pritet ose të mbyllet.

Hernia e mbytur mund të jetë shumë serioze dhe madje kërcënuese për jetën. Simptomat përfshijnë dhimbje të forta që nuk largohen, të përzjera dhe vjellje.

kancer ne zorren e trashe-konica.al

Kirurgjia zakonisht nevojitet nëse zorra është e bllokuar dhe kirurgjia e urgjencës nëse është e mbytur. Një hernie është një nga arsyet më të zakonshme për kirurgji në Shtetet e Bashkuara.

“Është një procedurë e suksesshme dhe me rrezik të ulët, e bërë rreth 800,000 herë në vit në Shtetet e Bashkuara”, thotë Andersen.

Nëse mendoni se mund të keni një hernie, bisedoni me mjekun. Dhe kërkoni këshilla në zgjedhjet për mënyrën se si të mbroni një hernie nga përkeqësimi.

Mbani në mend se dikush me dhimbje të papritur në ijë duhet menjëherë të kërkojë ndihmë mjekësore.