MENU
klinika

Rrugët e transmetimit

Herpes, të gjithë rrezikohemi prej tij

15.04.2019 - 16:49

A e dini se virusi që shkakton “plagë të ftohtë” ose “plagë nga ethet ” në ose rreth gojës mund të infektojë edhe zona të tjera të trupit?

Infeksioni shkaktohet nga virusi herpes simplex. Dhe është shumë i zakonshëm.

Shumica e njerëzve me infeksion herpes nuk e dinë as që e kanë. Ata mund të mos kenë simptoma ose të mos i vënë re ato.

Për njerëzit që kanë simptoma, një infeksion herpes mund të shfaqet si një ose më shumë plagë. Këto mund të jenë në ose pranë gojës, syve, organeve gjenitale, ose rektumit. Këto plagë janë të dhimbshme dhe zgjasin rreth një javë për t’u shëruar.

Pasi dikush është i infektuar me herpes simplex, virusi shkon në fshehje dhe qëndron në trup për pjesën tjetër të jetës së tyre. Virusi mund të shfaqet në çdo kohë dhe të shkaktojë një shpërthim. Disa njerëz kanë shpërthime disa herë në vit. Kruarja ose djegia në zonë mund të sinjalizojë se një shpërthim është i bezdisshëm.

Ekzistojnë dy lloje të viruseve herpes simplex: HSV-1 dhe HSV-2.

HSV-1 shpesh transmetohet gjatë fëmijërisë. Ju mund ta merrni atë nga kontakti i ngushtë me dikë që ka infeksionin. Për shembull, një anëtar i familjes me një herpes mund të puthë një fëmijë. HSV-1 është shkaku kryesor i herpesit të gojës ose syve.

Edhe pse është e mundur që HSV-2 të infektojë gojën ose sytë, zakonisht gjendet në zonën gjenitale.

Nuk ka shërim për herpes. Por anti herpesi mund të shpejtojë shërimin e plagëve. Nëse merret çdo ditë, ky ilaç mund të ulë edhe rrezikun e shpërthimeve të ardhshme.

kolana e librave

Herpesi i parë që është veçanërisht i rëndësishëm për t’u trajtuar . Kjo për shkak se shpërthimi i parë shpesh është më i rëndi. Përveç plagëve, mund të keni ethe dhe dhimbje të trupit. Gjithashtu, nyjet limfatike pranë mund të jenë të fryrë dhe të dhimbshme.

Një mjek mund të dyshojë për një diagnozë të herpesit duke parë një lëndim. Por testet laboratorike në një mostër të marrë nga plaga janë të nevojshme për të konfirmuar diagnozën. Një test gjaku për HSV-1 dhe HSV-2 është gjithashtu në dispozicion për të konfirmuar nëse dikush është infektuar.

Hulumtuesit po punojnë për të zhvilluar vaksinat e herpesit. Ka dy lloje të ndryshme të vaksinave që po zhvillohen për virusin e herpesit. Njëra është një vaksinë që do të parandalonte infeksionin tek njerëzit që nuk janë infektuar me virusin.

Lloji tjetër i vaksinës është për njerëzit që janë të infektuar tashmë. Ideja është që ne të mund të rritet sistemi imunitar në mënyrë që ata të kenë më pak recurrenca.

Fakti që shumica e njerëzve nuk e dinë se janë të infektuar i bën vaksinat veçanërisht të rëndësishme.

Kur dikush është diagnostikuar me herpes, ata mund të ndjejnë zemërim, trishtim ose turp. Ata gjithashtu mund të kenë frikë nga refuzimi nga partnerët.

Mbani në mend se shpërthimet e herpesir mund të menaxhohen. Njerëzit mund të ulin rrezikun e infektimit të dikujt tjetër duke shmangur kontaktin direkt gjatë një shpërthimi. Për ata me herpes gjenital, duke përdorur çdo ditë ilace anti-herpes zvogëlon rrezikun e infeksionit të partnerit.

Bisedoni me mjekun nëse keni pyetje për parandalimin ose administrimin e herpesit.