MENU
klinika

Pankreatiti kronik dhe akut

Fuqia e Pankreasit/ Kush vihet më tepër në rrezik

17.04.2019 - 17:33

Ajo që ju hani ndikon në trupin tuaj. Ajo gjithashtu ndikon në organet e trupit, duke filluar me pankreasin.

Me çdo “pickim”, pankreasi duhet të lirojë lëngje dhe hormone të mjaftueshme për tretje që ju që të përfitoni nga ushqimi që hani. Duke vënë shumë stres në pankreas – duke ngrënë shumë, duke pirë ose duke pirë duhan – mund të shkaktojë probleme serioze shëndetësore.

Pankreasi qëndron prapa stomakut. Është e rrethuar nga zorrët, mëlçia dhe fshikëz e tëmthit. Këto organe fqinje punojnë së bashku për t’ju ndihmuar të tresni ushqimin.

Pankreasi prodhon një shumëllojshmëri enzimash për të ndihmuar në shkatërrimin e karbohidrateve, proteinave dhe yndyrave, në elemente më të vogla që përdoren më lehtë për energji . Gjithashtu prodhon hormone të specializuara që udhëtojnë nëpër gjak dhe ndihmojnë në rregullimin e një sërë funksionesh të trupit.

Hormoni më i njohur i prodhuar nga pankreasi është insulina. Insulina kontrollon se sa sheqer, ose glukozë, është marrë nga qelizat e trupit. Nëse qelizat që prodhojnë insulinë në pankreas janë të dëmtuara, diabeti mund të lindë. Diabeti i tipit 2 ndodh kur pankreasi nuk mund të prodhojë insulinë të mjaftueshme për të trajtuar sheqerin në gjak. Mbipesha përkeqëson diabetin e tipit 2.

Mbipesha mund ta bëjë trupin më pak të ndjeshëm ndaj insulinës, kështu që duhet më shumë insulinë për të arritur të njëjtën punë metabolike. Kjo vë më shumë stres në pankreas. Vetëm humbja e 5 ose 10 kg mund të ndihmojë pankreasin që të punojë në mënyrë më efikase.

Nivelet e larta të yndyrës në gjak mund të çojnë gjithashtu në inflamacion të pankreasit, ose pankreatit, i cili mund të jetë kronik ose akut.

Në pankreatit kronik, inflamacioni nuk shërohet dhe përkeqësohet me kalimin e kohës. Përfundimisht, kjo mund të çojë në dëmtime të përhershme.

Pankreatiti akut ndodh papritmas dhe është shumë i dhimbshëm. Zakonisht zgjidhet për disa ditë me trajtim. Në raste të rënda, mund të ndodhë gjakderdhja dhe dëmtimi i përhershëm i indeve.

Shkaqet më të zakonshme të pankreatitit akut janë gurët e tëmthit dhe përdorimi i alkoolit të rëndë. Gurët e tëmthit janë të vogla, guralecë-si substanca të bëra nga biliare të ngurtësuar (një lëng të prodhuar nga mëlçia për të tretur yndyrë). Shkaqet e tjera të pankreatitit akut përfshijnë traumën e barkut, medikamentet dhe infeksionet.

Çrregullimet gjenetike të pankreasit dhe disa çrregullime autoimune gjithashtu mund të çojnë në pankreatit. Por në pothuajse gjysmën e rasteve, shkaku është i panjohur – një gjendje e njohur si pankreatit idiopatik.

Ndjekja e historisë mjekësore të familjes suaj mund t’ju ndihmojë të mësoni nëse jeni në rrezik për probleme të pankreasit. Është gjithmonë një ide e mirë të tregoni mjekut nëse ka pasur një histori familjare të sëmundjes së pankreasit. Kjo nuk mund të tingëllojë si shumë, por për një mjek është informacion shumë i rëndësishëm.

Njohja e historisë shëndetësore familjare është veçanërisht e rëndësishme për zbulimin e hershëm të kancerit pankreatik, i cili zakonisht nuk ka simptoma në fazat e hershme. Kur kapet në fillim, kanceri i pankreasit mund të jetë i shërueshëm me kirurgji. Por shumica e pacientëve me kancer pankreatik nuk diagnostikohen deri në faza më të avancuara, kur gjasat për mbijetesë janë të ulëta.

Hulumtuesit po kërkojnë mënyra të reja për zbulimin e sëmundjeve të pankreasit që në fillim dhe parashikojnë se kush është më në rrezik.

Ushqimi me një diete të shëndetshme dhe kufizimi i ekspozimit ndaj substancave të dëmshme, si duhani dhe alkooli, mund të ndihmojnë që pankreasi dhe sistemi i tretjes të funksionojnë si duhet.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Si të parandaloni këtë sëmundje vdekjeprurëse

Kanceri i pankreasit/ Stop! Po e shkatërroni veten duke pirë…