MENU
klinika

The Guardian

Jacinda Ardern, shembull edhe për Theresa May

01.04.2019 - 08:13

Dy kryeministra, në anë të kundërta të botës, bënë totalisht veprime të kundërta të kundërta javën e kaluar. Në Zelandën e Re, Jacinda Ardern gjeti forcën për të drejtuar një komb “të plagosur”. Ajo ishte frymëzuese, ngushëlluese dhe sfiduese në të njëjtën masë.

Papritur e ballafaquar me një mizori e tmerrshme, Ardern ka treguar aftësi shembullore udhëheqëse. Ajo shkoi të takonte, përqafonte dhe ngushëllonte familjet e të vdekurve, duke veshur hixhabin, duke ndërmarrë veprime të shpejta mbi kontrollin e armëve dhe duke refuzuar të pranonte vrasësin.

Ardern nuk pretendonte të kishte të gjitha përgjigjet. Ashtu si në vendet e tjera, injoranca, paragjykimet dhe jotoleranca, nxitja e ndarjes sociale dhe ekstremizmit politik nuk mund të eliminohen tërësisht.

Por, në përballjen me këto të këqija në një mënyrë aq imponuese dhe pa kompromis, kryeministrja e Zelandës së Re vendos një standard global që udhëheqësit kombëtarë duhet të ndjekin kudo.

Aktualisht, shumë bëjnë të kundërtën, duke shfrytëzuar qëllimisht frikën për qëllime të ngushta politike, ose thjesht sepse ata, gjithashtu, janë injorantë dhe paragjykime.

Aftësitë e mirëfillta të lidershipit mund të jenë instinctive, ose mund të mësohen. Hulumtimet e kryera nga Jim Kouzes dhe Barry Posner, bashkëautorë të bestsellerit të vitit 1987, The Leadership Challenge, identifikojnë pesë praktika kryesore. Në të mirë të tyre, thonë ata, udhëheqësit e mirë modelojnë mënyrën, parimet dhe qëllimet, kanë një vizion të përbashkët, mendje të hapura ndaj mundësive të reja, mënyra të reja dhe imagjinative për të ndryshuar status quo-në, etj.

kolana e librave

Shikoni rreth botës dhe është e vështirë të gjesh liderë të tillë. Emmanuel Macron, presidenti i Francës, kohët e fundit ka shprehur një vizion të përbashkët për vendin e tyre. Presidenti i Meksikës, Andrés Manuel López Obrador, javën e kaluar kërkoi që Spanja dhe Papa të kërkojnë falje për depërtimet e epokës koloniale.

Në Bruksel, Donald Tusk, kryetar i Këshillit Evropian, vazhdoi qëndrimin e tij kundër Brexit. Ai u shpreh se ka “një vend të veçantë në ferr” për ata që mbështesin Brexitin.

Të gjitha këto na kujtojnë një kryeministre tjetër, performanca e të cilës javën e kaluar shkatërroi çdo iluzion të mbetur në lidhje me aftësinë e saj për të udhëhequr.

Tre humbje të njëpasnjëshme parlamentare, për marrëveshjen e saj të nënshkrimit të BE-së, tregojnë gjithçka që nevojitet për autoritetin politik të Theresa May. Megjithatë, këto poshtërime tregojnë për një problem më themelor të lidershipit.

Që nga fillimi i procesit të Brexit, May nuk arriti të vendoste qëllimet dhe parimet e dakorduara. Ajo nuk mund të përcaktonte një vizion të së ardhmes së Britanisë, sepse ajo nuk kishte një në vetvete. May u përpoq të diktonte, të mos udhëhiqte, me sy dhe veshë të mbyllur, dhe me meritë ka gjetur vetëm harresë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN