MENU
klinika

Faktorët e tjerë

Kërcënimi rus/ Vendet europiane rrisin shpenzimet ushtarake

30.04.2019 - 10:47

Disa vende në Evropën Qendrore dhe Lindore kanë rritur shpenzimet për ushtritë e tyre, kryesisht për shkak të perceptimeve në rritje të një kërcënimi nga Rusia, sipas një raporti të Institutit Ndërkombëtar të Stokholmit për Kërkimin e Paqes (SIPRI).

“Në vitin 2014 ka pasur një ndryshim të madh”, tha për Euronews, Siemon Wezeman, hulumtues i lartë për programin e Armëve dhe të Shpenzimeve Ushtarake të SIPRI-t. “Vendet fqinje reaguan pothuajse menjëherë dhe rritën shpenzimet për mbrojtjen”.

Ukraina, shtetet baltike, Polonia, Rumania, Finlanda dhe Suedia, ndër të tjera, të gjitha panë rritje të shpenzimeve në vitin 2018 për këtë arsye, shtoi Wezeman.

Aneksimi i Krimesë i Rusisë në vitin 2014 dhe konflikti i brendshëm i vendit sollën rritjen e shpenzimeve ushtarake të Ukrainës, duke arritur kulmin në vitin 2015, shtoi ai.

Pas zhytjes në vitin 2016, ky trend u rrit përsëri në vitin 2018, me shpenzimet e Ukrainës në 4.750 milionë dollarë (rreth 4.256.8 milionë euro), një rritje prej 21%.

kolana e librave

Letonia dhe Lituania ishin të dyja ndër 10 vendet më të larta për rritjen e përqindjes së tyre në shpenzimet ushtarake në vitin 2018 me një total prej 24% dhe 18% respektivisht.

Ndërkohë që një kërcënim i perceptuar nga Rusia mbetet faktori më i rëndësishëm ndikues mbi këto vende, ai shtoi se faktorë të tjerë kontribues luajtën një rol në shpenzimet e vendeve evropiane, duke përfshirë kërcënimet e brendshme terroriste, ndërhyrjet në Lindjen e Mesme dhe Afrikë dhe “ngritjen e Kinës”.

Nën presionin e SHBA-ve, anëtarët e NATO-s gjithashtu u zotuan të shpenzojnë jo më pak se 2% të PPB-ve të tyre kombëtare në mbrojtje në 2014.

Shpenzimet totale ushtarake në Evropë u rritën me 1.4% në 364 miliardë € 326 miliardë euro në vitin 2018, ku pesë nga 15 shpenzuesit më të mëdhenj ushtarak në botë ishin në kontinent: Franca (radhazi 5), Rusia (radhitja 6), Britania e Madhe (radhazi 7) , Gjermania (renditja 8) dhe Italia (renditja 11).

Ajo përbënte 20% të shpenzimeve ushtarake globale, duke e bërë atë rajonin e tretë më të madh të shpenzimeve, pas Amerikave dhe Azisë dhe Oqeanisë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Euroskepticizëm apo eurorealizëm?

“Ballkanizimi” i Evropës

Ursula von der Leyen/ New York Times

Asnjë aleancë nuk mund ta zëvendësojë NATO-n…

Trump mund të ketë të drejtë...

Evropa e ka ‘shfrytëzuar’ NATO-n?