MENU
klinika

Rezultatet e studimit

Kirurgjia mund të ndihmojë pas goditjes në tru!

15.04.2019 - 20:13

Në goditjen ishemike, enët e gjakut që furnizojnë trurin bëhen të bllokuara. Vdekja e indit të trurit mund të ruhet nëse rrjedha e gjakut rikthehet shpejt.

Përparimet e imazhit të trurit janë duke ndihmuar mjekët të trajtojnë më mirë pacientët që kanë një goditje në tru.

Llojet më të zakonshme të goditjeve shkaktohen nga një mpiksje që bllokon një enë gjaku në tru. Këto quhen goditje ishemike.

Goditjet janë një emergjencë mjekësore. Kur gjaku nuk mund të japë lëndë ushqyese dhe oksigjen, indet e trurit në atë zonë fillojnë të vdesin. Mjekët duhet të rivendosin rrjedhjen e gjakut në tru sa më shpejtë që të jetë e mundur për të zvogëluar dëmin.

Disa ilaçe, kirurgji dhe metoda të tjera mund të rivendosin rrjedhjen e gjakut. Kirurgjia për të hequr një bllokim, e quajtur një trombektomë, u miratua deri në gjashtë orë pas një goditje në tru. Një ekip kërkimor ka testuar nëse mund të ndihmojë deri në 16 orë pas goditjes.

kolana e librave

Duke përdorur një teknologji të imazhit të trurit që quhet imazhi i perfuzionit, ata identifikuan 182 pacientë të cilët mund të përfitonin nga kirurgjia e heqjes së mpiksjes ndërmjet 6 dhe 16 orëve pas goditjes. Rreth gjysma e pacientëve u zgjodhën rastësisht që të bënin ndërhyrje kirurgjikale. Gjysma tjetër kishte trajtim mjekësor standard.

Pacientët që bënë kirurgji kishin më pak gjasa të vdisnin.

Ata gjithashtu kanë gjasa të jenë më të pavarura pas rimëkëmbjes së tyre. Mjekët e përfunduan studimin në fillim për shkak të suksesit të operacionit.

nderhyrje kirurgjikale
nderhyrje kirurgjikale

“Këto rezultate të habitshme do të kenë një ndikim të menjëhershëm dhe do të shpëtojnë njerëzit nga paaftësia e përjetshme ose vdekja”, thotë Dr. Walter Koroshetz, drejtor i Institutit Kombëtar të Goditjeve në tru dhe Çrregullimeve Neurologjike në një spital në SHBA .

Pas lëshimit të rezultateve të studimit, Shoqata Amerikane e Zemrës dhe Shoqata Amerikane e Goditjve Ishemike , nxorën udhëzime të reja për trajtimin e infarktit.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Pse bëhet dhe kur keni nevojë

Çfarë është Kirurgjia e shtyllës kurrizore?