MENU
klinika

Grupet

Komplikime serioze me gripin? Njerëzit me rrezikun më të lartë

07.04.2019 - 13:31

Shumë njerëz nuk e dinë nëse ata janë në rrezik të lartë për ndërlikimet e gripit.

Shumica e njerëzve që sëmuren me gripi do të kenë sëmundje të butë, nuk do të kenë nevojë për kujdes mjekësor ose ilace antivirale dhe do të shërohen në më pak se dy javë. Megjithatë, disa njerëz kanë më shumë gjasa të kenë komplikime të gripit që mund të rezultojnë në shtrimin në spital dhe nganjëherë vdekjen.

Pneumonia, bronkiti, infeksionet e sinusit dhe infeksionet e veshit janë shembuj të komplikimeve të lidhura me gripin.

Gripi gjithashtu mund të përkeqësojë problemet kronike shëndetësore. Për shembull, njerëzit me astmë mund të përjetojnë sulme të astmës, ndërsa ata kanë grip dhe njerëzit me dështim kronik kongjestiv mund të përjetojnë një përkeqësim të kësaj gjendjeje të shkaktuar nga gripi.

Më poshtë janë grupet e njerëzve të cilët kanë më shumë gjasa të marrin komplikime të rënda lidhur me gripin nëse sëmuren.

Njerëzit me rrezik të lartë të zhvillimit të komplikimeve të gripit:

-Fëmijët më të vegjël se 5 vjeç, por sidomos fëmijët më të vegjël se 2 vjeç;

-Të rriturit 65 vjeç dhe më të vjetër;

Gratë shtatzëna (dhe gratë deri në dy javë pas lindjes);

-Banorët e shtëpive të pleqve dhe të objekteve të tjera të kujdesit afatgjatë;

Njerëzit që kanë kushte mjekësore, duke përfshirë:

Astmë, Neurologjike dhe neurozhvillimore (përfshirë çrregullimet e trurit, palcës kurrizore, nervore periferike dhe muskujve të tilla si paraliza cerebrale, epilepsia , goditje, paaftësi intelektuale, vonesë të moderuar ose të rëndë të zhvillimit, distrofi muskulore ose dëmtimi i shtyllës kurrizore).

kolana e librave

Sëmundje kronike e mushkërive (të tilla si sëmundja pulmonare obstruktive kronike [COPD] dhe fibrozë cistike).

Sëmundjet e zemrës (të tilla si sëmundja kongjenitale e zemrës, dështimi i zemrës congestive dhe sëmundja e arteries koronare):

-Çrregullime të gjakut;

-Çrregullime endokrine (të tilla si diabeti);

-Çrregullime të veshkave;

-Çrregullime të mëlçisë;

-Çrregullime metabolike (të tilla si çrregullime të trashëguara metabolike dhe çrregullime mitokondriale);

Sistemi imunitar i dobësuar për shkak të sëmundjes ose medikamenteve (të tilla si njerëzit me HIV, kancer, ose ato në steroid kronik)

Njerëzit më të rinj se 19 vjeç, të cilët marrin terapi afatgjatë me aspirina

Njerëzit me obezitet ekstrem (indeksi i masës trupore [BMI] 40 ose më shumë)

Shënim: Nuk ka rekomandim për gratë shtatëzëna ose personat me gjendje mjekësore të parakohshme për të marrë leje të posaçme ose me shkrim nga mjeku ose kujdestari shëndetësor për vaksinën e gripit nëse vaksinohen në një klinikë , farmaci apo lokacion tjetër jashtë tyre zyra e mjekut.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN