MENU
klinika

Rreziku

Komplikimet tek foshnjet. A ndikohen nga dhimbjet e lindjes?

14.04.2019 - 16:54

Një studim zbuloi se, për shtatzëni të shëndetshme, duke nxitur dhimbjet e lindjes pas një kohe të plotë (39 javë) dhe jo duke pritur për dhimbjet fizike, nuk rrit rrezikun e komplikimeve të mëdha për të sapolindurit.

Të qenurit brenda barkut për 39 javë të plota është e rëndësishme për zhvillimin e një fëmije. Truri i një foshnje gati dyfishohet në madhësi gjatë javëve të fundit të shtatzënisë. Mushkëritë dhe mëlçia janë ende në zhvillim.

Sapo një grua ka arritur afatin e plotë, doktori i saj mund të sugjerojë që të detyrohen dhimbjet e lindjes për arsye të ndryshme mjekësore ose jo mjekësore. Nganjëherë nëna do të kërkojë një lindje të detyruar nëse ajo ndihet në siklet në javët e fundit.

gati per te lindur-konica.al

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se nxitja e dhimbjeve para 39 javëve të shtatzënisë e vë fëmijën në rrezik të problemeve serioze shëndetësore.

Hulumtuesit donin të kuptonin nëse nxitja e lindjes në kohë të plotë gjithashtu e vë një fëmijë në rrezik të problemeve serioze shëndetësore. Ata gjithashtu u pyetën nëse kjo rrit shansin e një gruaje për të kërkuar një operacion të quajtur një prerje cezariane, apo seksioni C.

kolana e librave

Ekipi regjistroi 6,000 gra shtatzëna në studim. Pjesëmarrësit u caktuan rastësisht në dy grupe. Gjysma e grave pritnin të kishin një lindje fizike të natyrshme. Gjysma tjetër u detyrua të lindte sapo mbushi 39 javë.

Të dy grupet e foshnjave kishin norma të ngjashme mbijetese dhe shanse të problemeve serioze shëndetësore, të tilla si probleme me frymëmarrjen, konfiskimin ose marrjen e një infeksioni. Nxitja e dhimbjeve reduktoi gjithashtu mundësinë e nënave për një seksion C dhe uli presionin e gjakut.

“Induksioni në 39 javë nuk duhet të jetë rutinë për çdo grua, por është e rëndësishme të bisedoni me mjekun dhe të vendosni nëse duhet të provokoni dhimbjet e lindjes dhe kur,” thotë udhëheqësi i studimit Dr. William Grobman i Universitetit Northwestern.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN