MENU
klinika

Project Syndicate

Nacionalizmi po lulëzon përsëri…

02.04.2019 - 15:17

Që nga referendumi i Brexit i Mbretërisë së Bashkuar dhe zgjedhja e Presidentit të SHBA Donald Trump në vitin 2016, është dukur qartë se populizmi është në rritje.

A është ende populizmi në rritje? Kjo pyetje do të shfaqet gjatë zgjedhjeve në Izrael, Indi, Indonezi, Filipine, Spanjë dhe Bashkimin Evropian gjatë dy muajve të ardhshëm. Megjithatë, do të jetë e gabuar, sepse gara e vërtetë është ndërmjet nacionalizmit dhe internacionalizmit.

Për të qenë të sinqertë, ndarja nacionaliste-internacionaliste ka qenë prej kohësh e qartë. Por po shfrytëzohet gjithashtu nga politikanët më të mëdhenj.

Termi populizëm thjesht përshkruan një teknikë fushate të përdorur nga politikanët kryengritës. Prandaj, fuqia e saj si një epitet politik është zvogëluar me përdorim, veçanërisht në vitet që nga referendumi i Brexit dhe zgjedhja e Trump.

Mendoni lëvizjen Pesë yjet (M5S), e cila erdhi në pushtet në qershor 2018 si partneri më i lartë në koalicionin qeverisës italian, por që atëherë ka humbur një varg zgjedhjesh rajonale, duke pësura rënie nga një vit më parë.

Në Evropë, politika është e ndryshme, por gjërat janë shumë të ngjashme.

Për të qenë të sigurt, këto parti në Evropë janë gjithnjë nacionaliste, konservatore dhe përgjithësisht janë kundër emigracionit. Por me referencë të vazhdueshme ndaj “ligjit dhe rendit”, ata po shfrytëzojnë frikë kulturore, jo ushtarake ose gjeostrategjike. Prandaj, në zgjedhjet e Parlamentit Europian në maj, mënyra e duhur për të menduar për të nuk do të jetë si një fenomen anti-BE.

Një ribalancim i fuqisë drejt të drejtës nacionaliste do të përfaqësonte një pikëpamje të ndryshueshme të BE-së, por jo një refuzim të plotë të stilit të Brexit.

Pra, harroni populizmin. Konkursi i vërtetë në zgjedhjet e këtij viti, si dhe në zgjedhjet presidenciale amerikane në vitin 2020, do të jetë midis nacionalizmit dhe internacionalizmit.

Mes rritjes së tensioneve gjeopolitike, rritjes së flukseve të migracionit dhe theksimeve të vazhdueshme të krizave financiare të kaluara, pyetja është nëse apelet ndaj një rendi ndërkombëtar të bazuar në rregulla mund të fitojnë zemrat e votuesve dhe të qetësojnë frikën e tyre. Në mungesë të lidershipit amerikan për ta dhënë këtë ide, përgjigja është mendimi i askujt.

Bill Emmott është ish kryeredaktor i The Economist.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga Project Syndicate

Evropa dhe imperializmi i ri…