MENU
klinika

Mësojini!

Nëse keni këto shenja mund të keni një arterie të bllokuar!

06.04.2019 - 11:57

Sëmundje periferike arteriale (PAD) në këmbë ose gjymtyrët e poshtme është ngushtimi ose bllokimi i enëve që bartin gjak nga zemra në këmbë.

Kjo shkaktohet kryesisht nga ndërtimi i pllakës yndyrore në arteriet, që quhet ateroskleroza. PAD mund të ndodhë në çdo enë gjaku, por është më e zakonshme në këmbë se krahë.

Faktorët e rrezikut për PAD:

-Pirja e duhanit;

-Tensioni i lartë i gjakut;

-Ateroskleroza;

-Diabeti;

-Kolesterol i lartë;

arteriet ne rrezik-konica.al

Më i vjetër se mosha 60 vjeçare

Burrat dhe gratë janë të prekur në mënyrë të barabartë nga PAD. Njerëzit me origjinë hispanike mund të kenë nivele të ngjashme pak më të larta të PAD në krahasim me të bardhët jo-hispanikë. Përafërsisht 8.5 milionë njerëz në Shtetet e Bashkuara kanë PAD, duke përfshirë 12-20% të individëve më të vjetër se 60 vjeç. Vetëdija e përgjithshme e popullatës për PAD vlerësohet në 25%, bazuar në studimet paraprake.

Kushtet e tjera klinike dhe çrregullimet e arterieve mund të imitojnë simptomat e PAD dhe jo të gjitha PAD janë për shkak të aterosklerozës.

Shenjat dhe simptomat e PAD

Simptoma klasike e PAD është dhimbja në këmbë gjatë tendosjes të tilla si ecja. Megjithatë, deri në 40% e individëve me PAD nuk kanë dhimbje në këmbë. Simptomat e dhimbjes ose ngërçit me këmbë mund të ndodhin në kërthizë, të pasme ose kofshë.

Shenjat fizike në këmbë që mund të tregojnë sëmundje arteriale periferike që përfshijnë atrofi muskulore, humbje e flokëve, lëkurë të lëmuar të butë, lëkurë që është e ftohtë ndaj prekjes sidomos nëse shoqërohet me dhimbje gjatë ecjes (që lehtësohet duke ndaluar ecjen), ulçera jo shëruese ose plagë në këmbë ose krahë, dhe këmbët e ftohta ose të mpakura.

Parandalimi i PAD

-Aktiviteti fizik dhe stërvitja janë të rëndësishme për parandalimin e ADN dhe për përmirësimin e simptomave.

-Shmangni përdorimin e pirjes së duhanit pasi ai rrit rrezikun e PAD nga 2-6 herë dhe përkeqëson simptomat.

-Kontrolloni presionin e lartë të gjakut, kolesterolin dhe diabetin.

arteriet ne rrezik-konica.al

Diagnoza dhe Trajtimi i PAD

Në pacientët me simptoma, indeksi i kyçit të këmbës (ABI) është një test jo invaziv që mat presionin e gjakut në kyçin e këmbës dhe e krahason atë me presionin e gjakut në krahët në pushim dhe pas ushtrimit. Testet e imazhit të tilla si ultratingujt, angiografia e rezonancës magnetike (MRA), dhe angiografia e llogaritjes tomografike (CT) mund të ofrojnë informacione shtesë në diagnostikimin e PAD.

Individët me PAD janë në rrezik për zhvillimin e sëmundjes së arteries koronare dhe sëmundjeve cerebrovaskulare, të cilat mund të çojnë në një atak në zemër ose goditje në tru.

Aspirina ose medikamente të tjera të ngjashme anti-trombocitike mund të parandalojnë zhvillimin e komplikimeve të rënda nga PAD dhe aterosklerozë shoqëruese.

Duhet të bëhen të gjitha përpjekjet për të ndaluar pirjen e duhanit.

Raste të rënda mund të kërkojnë kirurgji për të anashkaluar arteriet e bllokuara.