MENU
klinika

Mësoni rreth sëmundjes së zemrës

Për të gjitha femrat: Dëgjoni zemrën tuaj!

17.04.2019 - 16:09

Lloji më i zakonshëm i sëmundjeve të zemrës është sëmundja koronare e zemrës, e quajtur edhe arteriet e bllokuara.

Ajo shkakton sulme në zemër dhe është vrasësi numër 1 i grave.

Ushqimi i shëndetshëm dhe aktiviteti fizik shkaktojnë një rrugë të gjatë për të parandaluar sëmundjet e zemrës dhe për ta mbrojtur atë nga përkeqësimi nëse e keni tashmë atë.

Lexoni për të mësuar më shumë rreth sëmundjeve të zemrës, presionit të lartë të gjakut, kolesterolit të lartë të gjakut, si të zbuloni nëse jeni në rrezik, si të mbroni zemrën dhe më shumë.

Cilat janë faktorët e rrezikut për sëmundjen e zemrës?

Faktorët e rrezikut janë kushtet ose zakonet që e bëjnë një person më shumë të ngjarë të zhvillojë një sëmundje. Ata gjithashtu mund të rrisin gjasat që një sëmundje ekzistuese të përkeqësohet.

Faktorë të rëndësishëm rreziku për sëmundjet e zemrës janë:

-Duke pasur presion të lartë të gjakut;

-Duke pasur kolesterol të lartë të gjakut;

-Mënyrë jo e shëndetshme jetese;

-Duke qenë mbipeshë;

-Diabeti dhe prediabeti;

-Pirje duhani;

kolana e librave

-Të jesh fizikisht joaktiv;

-Duke pasur një histori familjare të sëmundjes së hershme të zemrës;

-Dietë jo e shëndetshme;

-Mosha (55 vjeç ose më e madhe për gratë);

Disa faktorë të rrezikut, të tilla si mosha dhe historia familjare e sëmundjes së hershme të zemrës, nuk mund të ndryshohen.

zhurme ne zemer
zhurme ne zemer

Për gratë, mosha bëhet një faktor rreziku rreth 55 vjeç. Pas menopauzës, gratë janë më të prirura për të marrë sëmundje të zemrës, pjesërisht për shkak se prodhimit i estrogjenit nga trupi bie. Gratë që kanë kaluar menopauzën e hershme natyrshëm, ose sepse kanë patur histerektomi, kanë dy herë më shumë gjasa të zhvillojnë sëmundje të zemrës sesa gratë e të njëjtës moshë që ende nuk kanë kaluar nëpër menopauzë.

Një arsye tjetër për rrezikun në rritje është se mosha e mesme është një kohë kur gratë priren të zhvillojnë faktorë rreziku për sëmundjet e zemrës.

Historia familjare e sëmundjes së hershme të zemrës është një tjetër faktor rreziku që nuk mund të ndryshohet. Nëse një familjar ka pasur një atak në zemër para moshës 55 vjecare , ju keni më shumë gjasa të merrni vetë sëmundje të zemrës.

Preeklampsia që është ndërlikimi më i zakonshëm mes ndërlikimeve serioze të shtatzanisë, është një faktor rreziku i sëmundjes së zemrës që nuk mund të kontrolloni. Megjithatë, nëse keni pasur gjendjen, duhet të keni kujdes shtesë për të kontrolluar faktorët e tjerë të rrezikut të sëmundjes së zemrës.

Të jesh më aktiv fizikisht dhe të ngrënit me një dietë e shëndetshme janë hapa të rëndësishëm për shëndetin e zemrës. Ju mund të bëni ndryshimet gradualisht, një në një kohë.

Ju mund të pyesni: Nëse unë kam vetëm një faktor rreziku për sëmundjen e zemrës –si psh , unë jam mbipeshë ose kam kolesterol të lartë të gjakut – a nuk jam më shumë ose më pak “i sigurt”?

Absolutisht jo. Secili faktor rreziku në masë të madhe rrit mundësinë e një gruaje për zhvillimin e sëmundjeve të zemrës. Por pasja e më shumë se një faktori rreziku është veçanërisht serioz, sepse faktorët e rrezikut kanë tendencë të “bashkohen” dhe të përkeqësojnë efektet e njëri-tjetrit.

Pra, mesazhi është i qartë: Çdo grua duhet të marrë seriozisht rrezikun e sëmundjes së zemrës dhe të ndërmarrë veprime tani për të zvogëluar këtë rrezik.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN