MENU
klinika

Përvoja personale e një mjeku

Pertusis, kolla e keqe që më theu dhe brinjët

27.04.2019 - 18:59

Kurrë nuk je shumë i rritur ose shumë i ditur për të mësuar diçka të re.

Në rastin tim, ky mësim u bë i vështirë. Vitin e kaluar, kisha një kollë aq të rëndë sa nuk mund të merrja frymën dhe madje as të nxirrja. Jam kollitur kaq shumë kohë dhe kaq shumë sa kam thyer disa brinjë. Kollitja ishte aq e vazhdueshme saqë mezi flija. Ndihesha me fat nëse flija një orë e gjysmë i mbyllur në spazma dhe kollitje. Herë pas here, u tkurrja kaq shumë, saqë bija dhe nga shtrati. Dhimbja nga kollitja ishte aq e keqe sa e ndjeja sikur dikush më godiste gjoksin shume fort.

Mendova se këto kollitje ishin për shkak të punës që po bëja në shtëpinë e djalit tim – pa dyshim që gjendjen e rëndonte edhe astma që kisha.

Megjithatë, këmbëngulja dhe ashpërsia e kollitjes më bëri të kërkoj ndihmë shtesë mjekësore. U deshën 3 muaj për t’u rikuperuar.

Isha e tronditur kur mësova se kisha pertusis, e njohur gjithashtu si kollë e keqe.

kolana e librave

Fëmijët mund të preken nga kjo gjendje para se të vaksinohen. Në fakt, unë nuk isha vaksinuar kundër pertusit që kur isha fëmijë. Ajo që unë nuk e kuptoja në atë kohë ishte se imuniteti dobësohet me kalimin e kohës, kështu që edhe njëherë isha i prekshëm ndaj pertusit.

Adoleshentët dhe të rriturit duhet të marrin një shtytje për të rritur imunitetin e tyre. Dhe mund t’ju them se vaksina funksionon.

Gruaja ime, një vullnetare në njësinë intensive neonatale, ishte vaksinuar – asaj iu kërkua të bënte vaksina për të punuar atje. Natyrisht ajo ishte shumë pranë meje gjatë sëmundjes sime dhe përkundër faktit se pertusi është shumë ngjitës, ajo nuk u prek fare nga kjo gjendje. Mbrojtja që i siguronte vaksina, bëri që ajo të më ndihmonte shumë përvojën e vështirë dhe të dhimbshme që kalova.

Tani, në pjesën më të madhe të rasteve për shkak të përvojës sime, institucioni ku unë punoj kërkon që të gjithë punonjësit të vaksinohen kundër pertusit.

Dhe kjo është një gjë e mirë. Kushdo – mjeku, prindi, gjyshi, kujdestari, i cili vjen në kontakt me foshnjat duhet të jetë i sigurtë që është i azhornuar në vaksinimet e tyre … të inkurajojnë shumë të rinj që të mbrohen nëpërmjet vaksinimit dhe ti kursejnë vetes një përvojë shumë vështirë dhe të dhimbshme.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Historia e vogëlushit Brajan

Kolla e keqe po më mbyste djalin 6-javësh

Historia e të porsalindurës, Meri

Çdonjeri i pavaksinuar rrezikonte shëndetin e saj