MENU
klinika

The Guardian

Reiwa, emri i një epoke të re dhe thyerja e një tradite japoneze

01.04.2019 - 14:14

Reiwa – Epoka e re perandorake e Japonisë – i përmbahet zakonit të caktuar të emërtimit në atë që përfshin dy karaktere kanji – rei dhe wa – dhe është e lehtë për t’u lexuar dhe shkruar.

Por ajo gjithashtu përfaqëson një “thyerje” të traditës si emri i epokës së parë që është frymëzuar nga një vepër japoneze, e jo kineze, e letërsisë klasike.

Personazhet janë marrë nga një strofë në një poemë rreth luleve të kumbullave që shfaqen në Man’yoshu, koleksioni më i vjetër ekzistues i poezisë japoneze, i përpiluar diku pas vitit 759.

I vendosur në atë kontekst letrar, do të thotë “me fat” ose “të mbarë”, dhe “paqe” ose “harmoni”.

Disa në mediat sociale thanë se fjala e parë do të thotë gjithashtu “rendi” ose “rregull”, dhe përmban fjalë japoneze për shpallje zyrtare dhe ligj. Karakteri i dytë gjithashtu shfaqet në Yamato, një fjalë e vjetër për Japoninë që ka konotacione militariste.

Japonia është i vetmi vend në botë që përdor sistemin e emrit të epokës, ose gengo, i cili ka rrënjët e saj në Kinë.

Vendi ka kaluar pothuajse 250 epoka që nga fillimi i sistemit gengo në shekullin e shtatë. Në të kaluarën, perandorët ndryshonin emrat e epokës në mes të mbretërimit për të nxitur një frymë ripërtëritjeje pas fatkeqësive natyrore ose krizave.

Emërtimi i një epoke të re perandorake për Japoninë ka një rëndësi të jashtëzakonshme. Reiwa supozohet të rivendosë gjendjen kombëtare përpara mbretërimit të perandorit të ri, i cili fillon më 1 maj.

Sipas kryeministrit të Japonisë, epoka e re duhet të përfshijë krenarinë në historinë dhe traditat e vendit së bashku me shpresën për të ardhmen.

Emri i ri ka pasur gjithashtu një përfitues të papritur: Instituti i Pasurive të Patundshme të Australisë Perëndimore (REIWA), i cili ka parë një rritje të klikimeve në faqen e saj të internetit, shumica nga Japonia.

Ashtu si periudhat e mëparshme perandorake, Reiwa me kalimin e kohës do të lidhet ngushtë me ngjarje të rëndësishme vendore dhe kombëtare.

Periudha Meiji (regjimi i ndriçuar) nga viti 1868 deri më 1912 mbahet në mend si periudhë e modernizimit të frymëzuar nga perëndimi; epoka Showa (harmonia e ndriçuar), e cila filloi në 1926, mbahet mend për zhvillimin e shpejtë ekonomik të Japonisë.

Jo të gjithë ishin entuziazmuar me emrin e epokës së re, sepse disa e përshkruanin atë si një rikthim në monarkizëm para luftës. “Shoqëria japoneze nuk është më e kontrolluar nga një perandor,” i tha Kyodo Hiroshi Kozen, një profesor emeritus i letërsisë kineze në Universitetin e Kiotos. “Sistemi i epokës duhet të pasqyrojë dëshirat e njerëzve dhe kjo duhet të fillojë me një diskutim rreth asaj se pse ne kemi nevojë për të,” tha ai.