MENU
klinika

Nga The Guardian

Rënia e një lideri dhe një revolucion pa fund të lumtur…

14.04.2019 - 16:12

Sudani dhe Algjeria kanë rrëzuar udhëheqësit, por revolucionet rrallë përfundojnë me fund të lumtur…

Pas nxitjes së ushtrisë për të rrëzuar Omar al-Bashir, presidentin jopopullor të Sudanit, kundërshtarët e mirëorganizuar të regjimit ushtarak, dukshëm jo budallenj detyruan dorëheqjen e kreut të grushtit të shtetit, Awad Ibn Auf. Tani ata presin, ngritën kampin në rrugë, për të parë nëse zëvendësimi i tij, një tjetër gjenerali, Abdel Fattah al-Burhan, mund të kënaqë këmbënguljen e tyre ndaj qeverisë civile.

Është e qartë se struktura ushtarake e Sudanit, nuk e ka aspak idenë se si të merren me protestat masive jo të dhunshme që kanë pushtuar Khartoumin dhe qytete të tjera në muajt e fundit. Tani ata përballen me një sfidë krejtësisht të re. Bota po shikon.

Por gjithçka mund të shkojë keq ende. Ndërsa ushtria nuk ka plan, Shoqata Profesionale Sudaneze (SPA), e cila ka udhëhequr protestat, e bën të qartë. Manifesti i saj, Deklarata e Lirisë dhe Ndryshimit, kërkon një “qeveri kombëtare të formuar nga njerëz të kualifikuar bazuar në merita, kompetencë dhe reputacion të mirë”. Qëllimi i saj kryesor, tha ai, ishte të krijonte “një strukturë të shëndoshë demokratike” në mënyrë që të zhvilloheshin zgjedhje të lira.

Revolucionet rrallë përfundojnë me fund të lumtur. Udhëheqësit autoritarë zakonisht kërkojnë të manipulojnë edhe të tjerët.

Ndryshe nga Khartoumi, politikanët civilë mbeten nën kontroll në Algjer. Por frika atje, gjithashtu, është se “sistemi” nuk do të ndryshojë.

Duke parë në lindje, mund të supozohet se shumica e libianëve do të preferonin gjithashtu një qeveri gjithëpërfshirëse demokratike ndaj fragmentimit politik, etnik dhe gjeografik që ka shkatërruar vendin që nga shkatërrimi i Muamar Gadafit.

Të tre krizat tregojnë për një hendek zgjerues midis nevojave të njerëzve të zakonshëm dhe elitave qeverisëse të rrënjosura.

Amerika e Donald Trump dhe Izraeli i Benjamin Netanyahu gjithashtu kanë DORë në këtë lojë. Prioriteti i tyre kryesor është vazhdimi i bashkëpunimit kundër terrorizmit dhe jo reforma demokratike. Presioni i Shteteve të Bashkuara mund të ndihmojë në shpjegimin e dorëheqjes së papritur të së Premtes së Awad Ibn Auf.

Lëvizja pro-demokraci e Sudanit duhet të kapërcejë jo vetëm elitën e sigurisë ushtarake, por edhe ndërhyrjen e “forcave të huaja” të huaja që e mbështesin atë për qëllime egoiste. Është një betejë e vështirë për të siguruar që ata të mos mashtrohen përsëri.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN