MENU
klinika

Njoftimi i Trump

SHBA/ Rregulla të reja për azilkërkuesit

30.04.2019 - 13:05

Presidenti Trump urdhëroi të hënën kufizime të reja për azilkërkuesit në kufirin meksikan, duke përfshirë tarifat e aplikimit dhe kufizimet e lejeve të punës, dhe ka kërkuar  që rastet në gjykatat e imigracionit tashmë të bllokuara të zgjidhen brenda 180 ditësh.

Në një memorandum dërguar tek Kevin McAleenan, sekretari i agjencisë së sigurimit të atdheut dhe prokurori i përgjithshëm William P. Barr, presidenti bëri një hap tjetër për të riformuar ligjin e azilit, i cili përcaktohet nga Kongresi, nga Shtëpia e Bardhë.

Kufizimet nuk hyjnë në fuqi menjëherë. Trump u dha zyrtarëve të administratës 90 ditë që të hartojnë rregullore që do të kryenin urdhrat e tij. Ata do të ishin ndër ndryshimet e para të rëndësishme në politikën e azilit.

Administrata tashmë ka tentuar të kufizojë numrin e migrantëve që mund të aplikojnë për azil në ditë dhe politikat e emigracionit të cilat kanë qenë subjekt i rasteve të shumta gjyqësore federale.

Kryerja e urdhrave të presidentit do të jetë një provë e hershme për McAleenan, i cili u emërua sekretar i veprimit këtë muaj.

“Qëllimi i këtij memorandumi është forcimi i procedurave të azilit për të mbrojtur sistemin tonë kundër abuzimit të shfrenuar të procesit tonë të azilit,” tha Trump.

kolana e librave

Memorandumi në mënyrë specifike u bëri thirrje autoriteteve të vendosin një tarifë për azilkërkuesit që paraqesin pretendimet e tyre dhe për aplikimet për lejet e punës.

Migrantët që kanë hyrë apo kanë tentuar të hyjnë në mënyrë të paligjshme në Shtetet e Bashkuara gjithashtu do të ndaloheshin nga marrja e lejes së punës derisa kërkesat e tyre të gjykoheshin.

Më pak migrantë përpiqen të kalojnë kufirin tani sesa në fillim të viteve 2000. Por demografia është zhvendosur: Shumica janë tani familje nga Amerika Qendrore dhe jo vetëm meksikanë.

Më shumë se 103,000 emigrantë kaluan kufirin jugperëndimor në mars pa autorizim. Imigracioni dhe Zbatimi i Doganave, i njohur gjithashtu si ICE, aktualisht strehon më shumë se 50,000 emigrantë, një nga numrat më të lartë.

Pas publikimit të memorandumit të hënën natën, Julián Castro, një kandidat për president demokrat në vitin 2020 dhe ish-sekretar i strehimit të administratës së Obamës, i quajti urdhrat “me të vërtetë të pështirë”.