MENU

Nga Financial Times

Si Gjermania po e dobëson NATO-n

22.04.2019 - 12:54

Sa më shumë koalicioni i madh i Gjermanisë të mbetet në pushtet, aq më e dyshimtë është që Berlini do të rrisë shpenzimet e mbrojtjes në nivelet që u ka premtuar aleatëve të saj amerikanë dhe evropianë.

Një dështim për të përmbushur angazhimet e Gjermanisë do të dëmtojë besimin reciprok që është thelbësor në një aleance ushtarake të suksesshme ndërkombëtare.

Shpenzimet joadekuate të mbrojtjes gjermane dobësojnë NATO-n, gur themelin e sigurisë së vendit për 70 vjet. Ajo dëmton marrëdhëniet SHBA-gjermane, të cilat janë në një nivel të ulët pas vitit 1945. Në fund të fundit, ajo minon kredibilitetin e pretendimit të qeverisë se Gjermania kërkon strategji të fuqishme dhe autonome të sigurisë dhe mbrojtjes evropiane më pak të varur nga Uashingtoni.

Koalicioni i Kristian Social Demokrat, i cili mori detyrën në vitin 2017, e informoi NATO-n në fillim të këtij viti se do të shpenzonte 1.5 përqind të prodhimit të brendshëm bruto për mbrojtje në vitin 2024. Kjo shifër ishte nën 2 përqind, për të cilën Angela Merkel, kancelari dhe liderë të tjerë kombëtarë u angazhuan në një takim të NATO-s në vitin 2014.

Megjithatë, qeveria parashikoi edhe shpenzime më të ulëta të mbrojtjes, me vetëm 1.25 përqind të PBB-së në vitin 2023. Edhe nëse shpenzimet aktuale rezultojnë pak më të larta, Gjermania do të mbetet fuqia më e dobët ushtarake në mesin e vendeve më të mëdha të Evropës pavarësisht se ka ekonominë më të fortë.

Vërtetë, Gjermania nuk është i vetmi vend që nuk po mban premtimin. Aktualisht vetëm shtatë nga 29 aleatët e NATO-s, tre shtetet baltike, Greqia, Polonia, Mbretëria e Bashkuar dhe SHBA, përmbushin objektivin prej 2 përqind.

Në përgjithësi, qeveritë evropiane kanë zgjeruar buxhetet e tyre të mbrojtjes që nga aneksimi i Krimesë i Rusisë në vitin 2014. Por më shumë do të jetë e nevojshme nëse evropianët do të bindin SHBA për dobinë e vazhdueshme të NATO-s.

Pakënaqësia e presidentit Donald Trump me tepricat e eksportit të Berlinit dhe lidhjet energjetike me Rusinë është e tepërt. Përsa i përket mbrojtjes, nuk është vetëm administrata e Trump por të gjithë paraardhësit e saj të fundit që e kanë qortuar Gjermaninë.

Politikëbërësit në Berlin e dinë se SHBA-ja ka të drejtë. Buxheti federal i Gjermanisë ka qenë në suficit për katër vitet e fundit. Anëtarësimi i NATO-s i jep Gjermanisë jo vetëm siguri por një marrëveshje të mirë financiare.

Wolfgang Ischinger, një ish-diplomat i shquar, vlerëson se nëse NATO nuk ekziston, Gjermania do të duhej të dyfishojë buxhetin e saj të mbrojtjes në 3-3.5 për qind të PBB-së ose të rrezikojë të jetë “plotësisht i verbër, i shurdhër dhe i pambrojtur”.

.Por problemi shkon më thellë. Social-demokratët, të dëshpëruar për të shmangur rënien e tyre elektorale, më mirë do të premtonin më shumë shpenzime sociale sesa të kërkonin t’i bindnin votuesit për nevojën për një buxhet më të madh të mbrojtjes.

Është inkurajuese që Annegret Kramp-Karrenbauer, pasardhësja e Merkel si udhëheqëse e CDU, ka folur në favor të ngritjes së shpenzimeve të mbrojtjes mbi planet e qeverisë.

Por nëse ajo fiton zgjedhjet e ardhshme, që do të ndodhë më 2021, dhe është serioze në arritjen e këtij qëllimi, ajo do të duhet të marrë në konsideratë fundin e koalicionit me Social Demokratët.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ursula von der Leyen/ New York Times

Asnjë aleancë nuk mund ta zëvendësojë NATO-n…