MENU
klinika

Mësoni disa fakte

Sindroma Tourette, si ta parandaloni prej fëmijëve!

24.04.2019 - 17:23

Ngacmimi nuk ndodh vetëm tek fëmija më i vogël në klasë.

Fëmijët i detyrojnë të tjerët të synojnë ata që duket se janë më pak të fuqishëm ose jo aq të fortë. Fëmijët që i detyrojnë të tjerët shpesh i drejtojnë fëmijët tek nata që duken “të ndryshëm”. Fëmijët me TS shpesh shihen si “të ndryshëm”.

Çfarë është Sindroma Tourette TS?

TS është një kusht i sistemit nervor që shkakton njerëzit që të kenë “tik”. Tiket janë tundjet e papritura, lëvizjet ose tingujt që njerëzit bëjnë në mënyrë të përsëritur. Njerëzit që kanë tikë nuk mund ta ndalojnë trupin e tyre nga këto gjëra. Edhe pse nuk do të donit, trupi e bën atë gjithsesi. Ndonjëherë njerëzit mund të ndalojnë veten të bëjnë një tik të caktuar për një kohë, por është e vështirë. Përfundimisht personi rikthehet duke e bërë përsëri.

Sindroma Kleffner-konica.al

Për shkak të këtyre sjelljeve, fëmijët me TS ndonjëherë njihen si shkatërrues ose të pasjellshëm. Një numër i vogël i fëmijëve me TS gjithashtu kanë dëshirën për të përdorur fjalë të banale ose për të thënë gjëra të papërshtatshme, edhe nëse nuk duan. Këto ike mund të shqetësojnë fëmijët me TS dhe të gjithë rreth tyre.

Fëmijët të cilët kanë tik ka shumë të ngjarë të jetë ngacmohen për këtë fakt. Ndër fëmijët me tike, ngacmimi është shoqëruar me vetminë dhe ankthin.

Por ngacmimi nuk duhet të ndodhë. Shumë njerëz rreth fëmijëve me TS mund të bëjnë diçka për të ndihmuar në mbrojtjen e tyre nga ngacmimi.

Nuk jam i sigurt se çfarë të bëj? Këtu janë disa mënyra se çdokush mund të luajë një rol për të parandaluar ngacmimin:

Së bashku mund të ndihmojmë në ndalimin e ngacmimit të fëmijëve me Sindromin Tourette.

Miqtë dhe shokët e klasës që kuptojnë se tikët nuk janë qëllim dhe se fëmijët me TS janë ashtu si fëmijët e tjerë mund të ndihmojnë të ndihen të pranuar dhe mund të ndihmojnë në ndalimin e ngacmimit.

Sindroma-Kleffner-konica.al

Profesionistët e arsimit mund të mësojnë rreth çrregullimeve TS në mënyrë që të mund të reagojnë në mënyrë mbështetëse dhe të ndihmojnë fëmijët të arrijnë potencialin e tyre të plotë.

Ngacmimi mund të kërcënojë sigurinë fizike dhe emocionale të nxënësve në shkollë dhe mund të ndikojë negativisht në aftësinë e tyre për të mësuar. Mënyra më e mirë për të trajtuar ngacmimet është ndalimi para se të fillojë.

Familjet mund të mbrojnë fëmijët e tyre. TS njihet si aftësi e kufizuar në Ligjin për Arsimimin e Individëve me Aftësi të Kufizuara (IDEA). Ngacmimi i aftësisë së kufizuar është diskriminim.