MENU

A mund të jetë lupus?

Skuqje të lëkurës, rënie të flokëve dhe plagë të përsëritura të gojës!

25.04.2019 - 15:25

Lupusi është një sëmundje autoimune që mund të prekë njerëzit e të gjitha moshave. Shenjat dhe simptomat mund të jenë të ndryshme për njerëz të ndryshëm.

Mësoni rreth kësaj sëmundjeje dhe shenjave dhe simptomave të saj.

Lupusi është një sëmundje autoimune që shkakton inflamacion në pjesë të ndryshme të trupit. Simptomat mund të shfaqen në shumë mënyra të ndryshme, gjë që ndonjëherë e vështirëson diagnostikimin.

Simptomat mund të shkojnë nga të lehta deri në kërcënuese jetën. Kjo është arsyeja pse diagnoza e hershme dhe trajtimi nga një reumatolog janë kaq të rëndësishme.

A jeni në rrezik për Lupus?

Lupus erithematosus sistemik, ose SLE, është lloji më i zakonshëm dhe serioz i lupusit dhe mund të prekë njerëzit e të gjitha moshave, përfshirë fëmijët. Megjithatë, gratë në moshën e lindjes së fëmijëve 15 deri në 44-vjeç kanë rrezikun më të lartë. SLE prek gratë shumë më tepër se burrat.

Shenjat dhe simptomat e SLE

Njerëzit me SLE mund të kenë shumë simptoma të ndryshme, duke përfshirë:

-Lodhja ose lodhja ekstreme pa marrë parasysh se sa ata flenë.

-Dhimbje të nyjeve ose ënjtje.

-Skuqjet e lëkurës (në veçanti një fytyrë në formë fluturash në të gjithë faqet dhe hundën).

-Rënia e flokëve.

-Plagë të përsëritura të gojës.

-Ethe

Simptomat ose kushtet shtesë mund të përfshijnë:

-Ndjeshmëria ndaj diellit.

-Artrit

-Probleme të mushkërive.

-Dhimbje kraharori kur frymëmarrje të thellë.

-Problemet e zemrës.

-Probleme të veshkave.

-Psikozë (mendimet përçarëse dhe perceptimet për atë që është ose nuk është e vërtetë).

-Anomalitë imunologjike.

Njerëzit me SLE kanë periudha të simptomave lupus të quajtura fishekzjarre, të ndjekura nga periudha pa simptoma të quajtura remissions.

Ata mund të kenë ndezje të shpeshta, ose vite larg njera tjetrës, gjatë gjithë jetës së tyre. Nuk ka shërim për lupusin, por marrja e një diagnoze të hershme dhe marrja e trajtimit është kritike për parandalimin e pasojave afatgjata dhe menaxhimin e simptomave.

Si diagnostikohet SLE?

Nuk ka asnjë provë të thjeshtë për SLE. Për të diagnostikuar SLE, një mjek do të marrë parasysh simptomat e pacientit, shenjat e vëzhguara gjatë provave fizike, dhe rezultatet e rrezeve X dhe testet laboratorike. SLE mund të jetë e vështirë për t’u diagnostikuar, sepse shenjat dhe simptomat e saj nuk janë specifike dhe mund të duken si shenja dhe simptoma të sëmundjeve të tjera. SLE gjithashtu mund të diagnostikohet gabim, prandaj është e rëndësishme të shohësh një mjek që specializohet në reumatologji për një diagnozë përfundimtare.

Llojet e tjera të Lupusit tek të rriturit

Lupus i lëkurës ndikon në lëkurën në formë të një skuqjeje ose lezione. Ky lloj i lupusit mund të ndodhë në çdo pjesë të trupit, por zakonisht shfaqet ku lëkura është e ekspozuar ndaj dritës së diellit.

Lupusi i nxitur nga barnat është i ngjashëm me SLE, por shkaktohet nga një reagim ndaj disa ilaçeve në vend të një problemi me sistemin imun.

Simptomat zakonisht shfaqen 3 deri në 6 muaj pas fillimit të një ilaçi dhe zhduken sapo ilaçi të ndalet.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Shkaqet dhe diagnostikimi!

Keni hasur gjak gjatë kollitjes?

Sindroma antifosfolipid

Abortet shpesh ndodhin nga ky shkak!