MENU
klinika

Nga New York Times

Trump “ndëshkuesi”

03.04.2019 - 15:35

Për ditë të tëra, presidenti ka paralajmëruar mbylljen e kufirit të Shteteve të Bashkuara dhe Meksikës.

Siç tregon Shtëpia e Bardhë, dështimet e Meksikës dhe demokratët e kongresit, kalimet e paligjshme nuk i kanë lënë presidentin zgjedhje: Fluksi i drogës, kriminelëve dhe të padëshiruarve të tjerë ka arritur në pikën ku kërkohet veprimi drastik.

Kritikët thonë se mbyllja e kufirit nuk do të bëjë asgjë për të zgjidhur tensionet humanitare, madje një veprim i tillë do të bëjë gjëra vetëm më keq duke prishur rrjedhën ligjore të njerëzve dhe tregtisë, duke shkaktuar trazira shoqërore dhe ekonomike.

Duke kërcënuar me mbylljen e kufirit, Trump nuk po kërkon të zgjidhë një krizë.

Në politikë, si në jetë, ka Rregullues dhe ka Ndëshkues . Rregulluesit punojnë për të gjetur mënyra për të zgjidhur problemet.

Ndëshkuesit duan vetëm të gjejnë dikë që të fajësohet, dhe të ndëshkohet, për gabimet e perceptuara. Dhe i tillë është Trump.

Dëshira për të shtypur ata që e urrejnë atë është një karakteristikë përcaktuese e këtij presidenti. Kur sfidohet, impulsi i tij është vetëm të përgjigjet me fyerje personale dhe degraduese.

Mbështetësit e presidentit nuk janë pakësuar. Por shumë shpesh, çmimi paguhet nga të pafajshmit dhe të pambrojtur: fëmijët e migrantëve, punëtorët federalë që përjetojnë trazira financiare nga mbyllja e qeverisë, punëtorët e fermave dhe prodhuesit që vuajnë nga lufta tregtare, miliona Amerikanët që mund të humbasin sigurimin shëndetësor.

Për Trump, kushdo që qëndron mes tij dhe objektivit të tij dënohet. Ndërkohë që Senati ka punuar këtë javë për të bërë një paketë gjithëpërfshirëse për lehtësimin e fatkeqësive, Trump ka punuar që të zhdukë një seri postimesh në Twitter të padurueshëm dhe të pandershëm që akuzojnë atë.

Sa për ata që sfidojnë në mënyrë aktive presidentin, qëllimi nuk është thjesht t’i dënojë ata për një shkelje të vetme, por t’i dekurajojë ata nga rebelimet e ardhshme.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN