MENU
klinika

Deklarat e Manfred Weber

“Turqia nuk mund të bëhet anëtare e BE”

24.04.2019 - 15:39

“Turqia nuk mund të bëhet anëtare e Bashkimit Europian”, tha Manfred Weber, kreu i Partisë Popullore Evropiane (PPE), që mund të zëvendësojë Jean-Claude Juncker si President i Komisionit Europian, tha Euronews të martën.

Weber është kandidati kryesor për PPE të qendrës së djathtë në zgjedhjet e Parlamentit Evropian në muajin e ardhshëm.

“Për Turqinë, besoj në një bashkëpunim të fortë siç kemi bërë me traktatin e migrimit”, tha Weber për Euronews, duke shtuar se gjithashtu duhet të merren parasysh edhe lidhjet “më të forta” ekonomike dhe kulturore.

Por ai gjithashtu përsëriti se ai është kundër anëtarësimit të Turqisë: “Ju dëshironi të keni një marrëdhënie të fortë dhe të mirë midis Turqisë dhe BE, por mendoj se duhet të jemi të sinqertë dhe kjo përfshin që Turqia të mos bëhet anëtare e BE”.

Turqia ka qenë zyrtarisht një kandidate për t’u bashkuar me BE që nga viti 1999. Negociatat e pranimit filluan në tetor 2005 por u ndalën në 2016 pasi dy partitë arritën një marrëveshje mbi emigrantët dhe refugjatët pavarësisht negociatave të anëtarësimit të përshpejtuara.

Sipas traktatit, Ankaraja do të merrte çdo refugjat sirian që arrinte në mënyrë të paligjshme në Greqi,. BE u dha gjithashtu akses pa viza bllokut qytetarëve turq dhe ranë dakord për një ndihmë financiare prej 3 miliardë euro për t’u marrë me krizën.

Më parë këtë vit, BE tha se dëshira e Turqisë për t’u bashkuar me bllokun “duhet të përputhet me reformat korresponduese” dhe se vendi “po lëviz larg Bashkimit Evropian”.

 

Ai kritikoi thellësisht shqetësues fushat e të drejtave themelore dhe sundimit të ligjit si dhe përkeqësimin e pavarësisë dhe funksionimit të gjyqësorit.

Weber, i cili nisi planin e fushatës për zgjedhjet evropiane nga Athina, Greqi, të martën gjithashtu u zotua të luftojë kundër nacionalizmit.

“Dua të luftoj kundër atyre që u thonë njerëzve të kthehen në komb, të kthehen në egoizëm sepse nuk do të krijojë asnjë të ardhme për të gjithë ne”, tha ai për Euronews.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN