MENU
klinika

Zgjedhja që mund të bëni

Vështirësi në dëgjim? Ka disa pajisje që mund t’ju ndihmojnë!

15.04.2019 - 17:22

Shumë njerëz ngadalë e humbasin dëgjimin kur bëhen më të vjetër. Të mos jesh në gjendje të dëgjosh mirë mund ta bëjë të vështirë të komunikosh.

Kjo mund të ndikojë në marrëdhëniet tuaja, mirëqenien emocionale dhe performancën e punës.

Për ata që kanë nevojë për to, pajisjet ndihmëse të dëgjimit mund të ndihmojnë. Këto pajisje elektronike mbahen në ose pas veshëve. Bëjnë tingujt më të zhurmshëm. Shumë të rritur mund të përfitojnë nga aparatet e dëgjimit.

Një provë e veshëve, hundës dhe fytit mund të zbulojë një arsye fizike pse nuk po dëgjon. Ju mund të dëshironi të filloni duke biseduar me një mjek për vesh, hundë dhe fyt, i njohur edhe otolaringolog.

Mjeku mund të kontrollojë për dyll të veshit, një infeksion, lëndim ose ndonjë arsye tjetër për humbjen e dëgjimit. Një testim dëgjimi mund të tregojë llojin dhe sasinë e humbjes së dëgjimit. Për një testim të dëgjimit, doktori mund t’i referohet një audiologu.

Nëse shkakton e dylli i veshit ose infeksioni i veshit, humbja e dëgjimit mund të jetë e përkohshme. Shkaqe të tjera, të tilla si dëmtimi nervor, mund të çojnë në humbje më të përhershme të dëgjimit. Dëmi nervor mund të shkaktohet nga zhurma të forta, si një efekt anësor i barnave të caktuara ose për arsye të tjera. Pajisjet e dëgjimit mund të ndihmojë në këto raste.

kolana e librave

Disa njerëz nuk duan të provojnë pajisjet e dëgjimit për shkak të mënyrës se si ata mendojnë se mund të duket tek të tjerët.

“Humbja e dëgjimit është shumë më e dukshme se një aparat dëgjimi,” thotë një ekspert i shëndetit të veshit. “Njerëzit punojnë shumë për të kompensuar humbjen e dëgjimit dhe gabimet që ata bëjnë ndonjëherë kur komunikojnë, e bëjnë humbjen më të dukshme tek ata përreth tyre se sa një aparat dëgjimi”.

Dhe tani, përparimet në teknologji po e bëjnë pajisjen e dëgjimit më pak të dukshme.

“Një nga ndryshimet më të mëdha që ka ndodhur në 15 vitet e fundit është një reduktim i madh në madhësinë e këtyre pajisjeve. Disa mund të fshihen brenda kanalit të veshit. Të tjerët janë të vendosur mbi vesh.”

Zgjedhja e pajisjes më të mirë për ju do të varet nga faktorë si kostoja, karakteristikat dhe niveli i humbjes së dëgjimit. Pajisjet e dëgjimit të sotëm ofrojnë karakteristika të ndryshme. Për shembull, disa mund të lidhen me telefonin celular, TV dhe pajisje të tjera duke përdorur teknologjinë Bluetooth. Kjo do të thotë që mund të flisni në telefon dhe të transmetoni muzikë drejtpërdrejt në altoparlantë brenda ndihmës së dëgjimit pa tela.

Një aparat dëgjimi mund t’ju ndihmojë të përmirësoni dëgjimin e mbetur duke bërë tingujt më të zhurmshëm.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Faktorët e rrezikut

Përse shkaktohet mpirja?