MENU
klinika

Nga The Guardian

Vizita e Trump në Britani, një gabim i madh

24.04.2019 - 16:19

Presidenti amerikan nuk ka respekt për demokracinë apo Britaninë. Ai duhet të mbahet në distancë, dhe jo të hajë darkë me Mbretëreshën.

Britania dhe Amerika kanë një “marrëdhënie të veçantë” e cila mbështetet në një gjuhë, histori dhe ideale të përbashkëta. Megjithatë, Donald Trump e bën ndërtimin e kësaj të pamundur.

Ai nuk është mik i këtij vendi. Presidenti ka sulmuar në mënyrë të përsëritur politikanët kryesorë britanikë, duke veçuar kryetarin e Londrës, Sadik Khan.

Ai është një gënjeshtar i rrezikshëm. Trump duhet të mbahet në distancë, dhe jo të hajë darkë me Mbretëreshën.

Megjithatë Shtetet e Bashkuara dhe Britania kanë marrëdhënie të ngushta në çdo sferë, ekonomike, kulturore dhe ushtarake. Këto do të mbeten kështu për shumë kohë, edhe pasi Trump të largohet nga zyra.

Trump përdor skenën botërore si një referencë politike për markën e tij të nacionalizmit të pavetëdijshëm. Trump e takoi Mbretëreshën vitin e kaluar në rrugën drejt ceremonive në Francë për të shënuar armëpushimin e vitit 1918. Para se të arrinte, ai kishte sulmuar Angela Merkel mbi nivelin e shpenzimeve të mbrojtjes të Gjermanisë në një samit të NATO-s. Në ditën e takimit të tij me Theresa May, ai e kritikoi atë dhe lavdëroi rivalin e saj Boris Johnson.

Trumpit nuk i intereson çfarë mendon Britania, apo ndonjë aleat tjetër i SHBA.. Kjo është arsyeja pse May nuk ka mundur t’ia ndryshojë mendjen Trumpit mbi marrëveshjen bërthamore të Iranit ose marrëveshjen e Parisit mbi ndryshimet klimatike. Kjo është arsyeja pse ai u angazhua për tërheqjen e trupave nga Siria dhe Afganistani pa u thënë aleatëve.

Gjatë vizitës së tij të fundit, Trump shmangi qendrën e Londrës për shkak të protestave të pritura. Ai do të duhet t’i durojë këtë herë.

John Bercow, Kryetari, nuk pranoi t’i ofrojë Trumpit një ftesë për t’iu drejtuar parlamentit. Ai më parë kishte thënë se ishte një “nder i fituar” dhe jo një e drejtë. Trump nuk ka fituar asnjë të tillë.

Ai ishte shkaktari i zgjedhjeve më raciste në Shtetet e Bashkuara ndër vite. Në zyrën e politikës drakoniane të kufirit, fëmijët e emigrantëve u ndanë nga prindërit e tyre.

Trump jep përshtypjen e shkatërrimit, jo të mbrojtjes, të demokracisë. Një vizitë në Londër nuk do të sjellë pranverat e diplomacisë. Ajo thjesht do të lejojë një tjetër shpërthim nga një shatërvan turpi.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Demokratët kundërshtojnë presidentin

“Trump po abuzon me pushtetin”