MENU

Nga Project Syndicate

Zgjedhjet e majit dhe ‘dimri’ që e pret BE-në

23.04.2019 - 16:47

Shumë vëzhgues presin një përballje të madhe midis forcave të shoqërive “të hapura” dhe “të mbyllura” në zgjedhjet e Parlamentit Europian të muajit të ardhshëm, me të cilën vetë e ardhmja e Bashkimit Evropian është në rrezik. Ata kanë të drejtë të shqetësohen, por gabojnë për arsyen.

Një tregim popullor thotë se zgjedhjet e Parlamentit Europian në maj do të jenë “Akti Tre” në dramën populiste që filloi në 2016 me referendumin e Mbretërisë së Bashkuar për Brexit dhe zgjedhjen e Presidentit të SHBA Donald Trump.

Na thuhet të presim një përballje të madhe midis forcave të shoqërive “të hapura” dhe “të mbyllura”, në të cilat është në rrezik ardhmëria e Bashkimit Evropian. E gjithë kjo tingëllon shumë bindëse. Gjithashtu ndodh të jetë krejtësisht e gabuar.

Zgjedhjet e Brexit dhe Trump bënë që shumë analistë politikë të dalin në përfundimin që votuesit evropianë do të braktisnin partitë kryesore për partitë e reja.

Peizazhi politik europian është një fushë beteje e paparashikueshme e aleancave që ndryshojnë vazhdimisht; Tipari i tij përcaktues është paqëndrueshmëria radikale.

Gjysma e të anketuarve thonë se nuk do të votojnë fare në maj. Një tjetër 15% ende duhet të ndajnë mendjen.

Ndryshe nga zgjedhjet presidenciale të vitit 2016 dhe referendumi i Brexit, kjo nuk do të jetë thjesht një votim për migracionin. Në përgjithësi, shumica e evropianëve nuk e shohin imigracionin si një shqetësim kryesor për vendin e tyre. Çështje me rëndësi të barabartë ose më të madhe përfshijnë ekonominë dhe kërcënimet e nacionalizmit, radikalizmit islamik, ndryshimeve klimatike dhe luftës ruse.

Çështja e vërtetë në shumicën e mendjeve të evropianëve është marrëdhënia e tyre me “sistemin”: gati tre të katërtat e qytetarëve të BE besojnë se sistemi politik është aspak efektiv, qoftë në nivel kombëtar, në nivel të BE, ose të dyja.

Në taksonomin e Game of Thrones, këta votues mund të ndahen në katër grupe kryesore. Të parët janë Të zymtit, të cilët besojnë se sistemi ende funksionon dhe ky ndryshim domethënës ndodh përmes shprehjes politike dhe votimit. Ky grup përbën 24% të elektoratit të BE-së dhe ka bastionin në veri (domethënë Gjermaninë, Danimarkën dhe Suedinë).

Grupi i dytë përfshin “Trumcakët”, të cilët mendojnë se politika është shkatërruar si në nivelin e BE-së dhe brenda shteteve anëtare. Ndër grupet më radikale të këtij grupi janë lëvizjet e protestave si Jelekverdhët, të cilët, ashtu si revolucionarët në Game of Thrones, duan të pastrojnë sistemin e korrupsionit. Ata përbëjnë 38% të elektoratit, dhe më shumë të tillë ka në Francë, Greqi dhe Itali.

Grupi i tretë është “Të paprekurit”, dhe këtu përfshihen votuesit që refuzojnë nacionalizmin dhe kërkojnë internacionalizëm dhe projekte transnacionale. Ata mendojnë se sistemet e tyre përkatëse kombëtare janë problemi dhe se zgjidhja qëndron në Bruksel. Ata përbëjnë 24% të elektoratit, dhe janë të përfaqësuar mirë në Hungari, Rumani, Poloni dhe Spanjë.

Grupi përfundimtar janë “Gangsterët”. Këta euroskeptikë nacionalistë përbëjnë vetëm 14% të elektoratit. Ata gjenden së tepërmi në Danimarkë, Austri dhe Itali.

Prandaj, në zgjedhjet e Parlamentit Evropian, shumë parti politike do të përqëndrohen në 149 milion njerëz që nuk janë të sigurt nëse ata do të votojnë.

Por kjo nuk do të jetë e mjaftueshme. Për të shpërndarë partitë populiste dhe nacionaliste, kandidatët kryesorë të Evropës do të duhet të duken si agjentë të besueshëm të ndryshimit.

Në fund të fundit, betejat për të fituar do të jenë në vendet ku janë në pushtet euroskeptikët, si Hungaria dhe Italia, dhe në vende si Franca. Loja sapo ka filluar.