MENU
klinika

Simptomat e problemeve të vizionit

A është vizioni i reduktuar një pjesë e pashmangshme e plakjes?

12.05.2019 - 19:31

Ndërsa jeta vazhdon, ne të gjithë fillojmë të vërejnë disa ndryshime që janë një pjesë e natyrshme e plakjes.

Ndoshta kycet nuk janë aq fleksibël sa më parë, ose dëgjimi fillon të ulet. Vizioni, gjithashtu, mund të jetë më pak i mprehtë se sa ishte dikur.

Një shkak i dëmtimit të shikimit me rritjen e moshës janë kataraktet. Një kataraktë është një “re” e cila mbulon lenten në sy. Njerëzit me katarakte mund të vërejnë vizion të turbullt ose probleme me dritat gjatë natës. Nëse nuk trajtohet, kataraktet mund ta kufizojnë shumë vizionin. Në fakt, disa njerëz me katarakte të rënda mund të jenë në gjendje të tregojnë dallimin midis dritës dhe errësirës.

Kataraktet janë të zakonshme tek të moshuarit.

fytyre e plakur
fytyre e plakur

“Unë zakonisht nuk mendoj për kataraktet si një sëmundje syri. Në shumicën e rasteve, është thjesht një ndryshim normal i plakjes së syrit”, thotë Dr Rachel Bishop, një oftalmolog (mjek i syrit) në SHBA.

“Në mënyrë tipike, kataraktet nuk shkaktojnë dëme në sy mënyrën se si shumica e sëmundjeve të syrit bëjnë.”

Simptomat e kataraktit

Shkoni tek një mjek nëse keni ndonjë nga këto simptoma.

Ata gjithashtu mund të jenë një shenjë e problemeve të tjera të syve:

-Vizion i vrenjtur ose i paqartë.

-Ngjyrat duket të zbehen.

-Dritat, llambat ose drita e diellit mund të duken shumë të ndritshme.

-Vizioni i keq gjatë natës.

kolana e librave

-Vizioni i dyfishtë ose imazhe të shumta në një sy. (Ky simptomë mund të jetë e pastër kur katarakti zmadhohet)

-Ndryshimet e shpeshta të numrit të syzeve ose lente kontakti.

Simptomat e hershme të kataraktit mund të përmirësohen me syze, ndriçim më të ndritshëm, syze dielli anti-shkëlqim ose lente zmadhuese.

Nëse këto hapa nuk ndihmojnë, operacioni është i vetmi opsion efektiv për trajtim. Kirurgjia përfshin heqjen e lentës së veshur dhe zëvendësimin e saj me një lente plastike.

Procedurat e kataraktit janë ndër operacionet më të zakonshme të kryera në Shtetet e Bashkuara. Shumica e pacientëve shërohen në vetëm disa javë dhe shumë kanë përmirësuar shikimin pas disa ditësh. Përparimet e fundit kanë lejuar mjekët që të përshtasin lentet e reja tek pacientët dhe të ndihmojnë në zvogëlimin e nevojës për syze pas operacionit.

Vendimi për të pasur kirurgji të kataraktit është një gjë personale që duhet të kryhet mes jush dhe mjekut. Disa ekspertë këshillojnë që katarakat të hiqen vetëm kur humbja e shikimit ndërhyn me aktivitetet e përditshme, siç janë drejtimi i makinës, leximi ose shikimi i televizorit.

Mënyra më e mirë për të parandaluar ose vonuar katarakte është mbrojtja e syve nga rrezet ultravioletë të dëmshme nga dielli. Mundohuni të mbani syze dielli ose një kapelë me strehë. Hulumtuesit gjithashtu besojnë se ushqimi i mirë mund të ndihmojë në zvogëlimin e rrezikut të kataraktit të lidhur me moshën. Ata rekomandojnë të hani shumë perime me gjethe jeshile, fruta, arra dhe ushqime të tjera të shëndetshme. Gjithashtu, mos pini duhan, sepse pirja e duhanit mund të shpejtojë zhvillimin e kataraktit.

Për të shfaqur shenjat e hershme të sëmundjes së syrit, rekomandohet që të gjithë të bëjnë një test të zgjatur në sy në moshën 40 vjeçare, edhe nëse vizioni juaj duket i mirë.

fytyre e plakur

Sapo të jeni në moshën 60 vjeç, zakonisht bëhet një provim i zgjatur i syrit çdo vit.

Disa njerëz mendojnë se vizioni i reduktuar është vetëm një pjesë e pashmangshme e plakjes normale, por në të vërtetë nuk është ashtu.

Nëse vëreni se vizioni juaj nuk është aq i mirë sa ka qenë, duhet të shikoni tek mjeku i syrit.

Meqë shumë sëmundje serioze të syve nuk kanë shenja të paralajmërimit të hershëm, është gjithashtu e rëndësishme që të bëni testet e rregullta të syrit pjesë të rutinës tuaj standarde të kujdesit shëndetësor.