MENU
klinika

Mundësitë dhe llojet

A trajtohet alkoolizmi? Mësoni kur është koha e duhur!

07.05.2019 - 17:57

Problemet që lidhen me alkoolin – që rezultojnë nga pirja e tepërt, shumë shpejt ose shumë shpesh – janë ndër çështjet më të rëndësishme të shëndetit publik.

Shumë njerëz luftojnë me kontrollin e pirjes së tyre në një kohë në jetën e tyre. Shumë të rritur të moshës 18-vjeç e lart kanë një çrregullim të përdorimit të alkoolit (AUD) dhe 1 në 10 fëmijë jetojnë në një shtëpi me një prind që ka një problem me alkolin.

A funksionon trajtimi?

Lajm i mirë është se pa marrë parasysh sa i rëndë mund të duket problemi, shumica e njerëzve me çrregullim të përdorimit të alkoolit mund të përfitojnë nga ndonjë formë trajtimi.

alkoolizem-konica.la

Hulumtimet tregojnë se rreth një e treta e njerëzve që trajtohen për problemet e alkoolit nuk kanë simptoma të mëtejshme 1 vit më vonë. Shumë të tjerë ulin ndjeshëm pirjen e tyre dhe raportojnë më pak probleme lidhur me alkoolin.

Shenjat e një problemi me Alkoolin

Çrregullimi i përdorimit të alkoolit (AUD) është një gjendje mjekësore që mjekët diagnostikojnë kur pirja e një pacienti shkakton shqetësim ose dëm. Gjendja mund të shkojë nga e butë në të rënda dhe diagnostikohet kur një pacient i përgjigjet “po” dy ose më shumë pyetjeve të mëposhtme.

Në vitin e kaluar, a:

-Ka pasur raste kur përfunduat duke pirë shumë, ose më shumë se sa kishit menduar?

-Më shumë se një herë keni dashur ta lini alkolin , ose u përpoqët , por nuk mundët ?

-Kaloni shumë kohë duke pirë? Ose të sëmureni apo të keni efekte anësore pasi keni pirë?

-Dëshira për alkol – një nevojë apo kërkesë e fortë për të pirë?

-Gjendja e pirë – ose të qenit i sëmurë nga pirja – shpesh ndërhyn në kujdesin për shtëpinë ose familjen tënde? Ose ka shkaktuar probleme pune? Ose probleme shkollore?

-Vazhdoni të pini edhe pse kjo po shkakton probleme me familjen ose miqtë tuaj?

-Më shumë se një herë keni hyrë në situate problematike gjatë ose pas pirjes, keni rritur shanset për të lënduar veten ose dikë tjetër?

-Vazhdoni të pini edhe pse ju bën të ndiheni në depresion ose në ankth apo duke shtuar një problem tjetër shëndetësor? Ose pas një ndërprerjeje kujtese?

kolana e librave

-Ka pasur raste që keni pirë shumë më tepër se një herë për të marrë efektin që dëshironi? Apo keni kuptuar se numri i zakonshëm i pijeve kishte efekt shumë më pak se më parë?

-Keni pasur simptoma pas pirjes , si psh trembja në gjumë, tronditje, nervozizëm, ankth, depresion, shqetësim, të përzjera apo djersitje?

alkoolizem-konica.la

Nëse keni ndonjë nga këto simptoma, pirja e juaj tashmë mund të jetë shkak për shqetësim. Sa më shumë simptoma keni, aq më urgjente është nevoja për ndryshim. Një profesionist i shëndetit mund të kryejë një vlerësim formal të simptomave për të parë nëse një çrregullim përdorimi i alkoolit është i pranishëm.

Opsionet për trajtim

Kur u pyetën se si trajtohen problemet e alkoolit, njerëzit zakonisht mendojnë për programet me 12 hapa ose rehabilitimin e pacientëve për 28 ditë, por mund të kenë vështirësi në emërtimin e opsioneve të tjera. Në fakt, ekzistojnë një sërë metodash të trajtimit aktualisht në dispozicion, falë përparimeve të rëndësishme në këtë fushë gjatë viteve të fundit.

Përfundimisht, nuk ekziston një zgjidhje e përbashkët , dhe ajo që mund të funksionojë për një person nuk mund të jetë një përshtatje e mirë për dikë tjetër. Thjesht kuptimi i mundësive të ndryshme mund të jetë një hap i parë i rëndësishëm.

Llojet e trajtimit të sjelljes

Trajtimet e sjelljes kanë për qëllim ndryshimin e sjelljes përmes këshillimit. Ata udhëhiqen nga profesionistë të shëndetësisë dhe mbështeten nga studimet që tregojnë se mund të jenë të dobishme.

Medikamente

Aktualisht janë miratuar tre barna në Shtetet e Bashkuara për të ndihmuar njerëzit të ndalojnë ose reduktojnë pijen dhe të parandalojnë rikthimin.

Ato janë të përshkruara nga një mjek dhe mund të përdoren vetëm ose në kombinim me këshillime.

Grupet e përbashkëta mbështetëse

Alkoolizmi Anonim (AA) dhe programet e tjera, ofrojnë mbështetje për njerëzit që heqin dorë ose ulin konsumin e alkolit. Kombinuar me trajtimin e udhëhequr nga profesionistët e shëndetësisë, grupet e mbështetjes së ndërsjellë mund të ofrojnë një shtresë të shtuar të mbështetjes.

Për shkak të natyrës anonime të grupeve të mbështetjes së ndërsjellë, është e vështirë për kërkuesit të përcaktojnë normat e tyre të suksesit krahasuar me ato të drejtuara nga profesionistët e shëndetësisë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Rrëfehet Aleksandër Gjoka

“Kam pirë 3 autobotë me alkool!”

Speciale/Intervista me Ylli Shehun

“Babai me Dinamon, unë zgjodha Partizanin”