MENU
klinika

Studimet

Alkool dhe ilaçe, mësoni sa në rrezik jeni!

04.05.2019 - 16:51

Shumë njerëz mund të jenë njëkohësisht duke pirë alkool dhe duke marrë ilaçe me recetë që ndërveprojnë me alkoolin, sipas një studimi të bërë në SHBA.

Gjetja thekson nevojën për të biseduar me një mjek rreth rreziqeve të pirjes së alkoolit gjatë marrjes së barnave me recetë.

Rreth 71% e të rriturve të SHBA pinë alkool. Alkooli mund të ndërveprojë me shumë ilaçe të përshkruara zakonisht, duke përfshirë ilaçe për trajtimin e dhimbjeve, diabetit dhe presionit të lartë të gjakut. Alkooli mund të bëjë disa ilaçe më pak të efektshme apo edhe të padobishme.

Kombinimi i alkoolit me ilaçe mund të shkaktojë efekte të tjera anësore, të tilla si të përziera, zhurmë në vesh, dhimbje koke, trullosje dhe humbja e koordinimit.

alkool femra-konica.al
alkool femra-konica.al

Efektet më të rënda përfshijnë gjakderdhje të brendshme, probleme me zemrën dhe vështirësi në frymëmarrje.

Të rriturit dhe të moshuarit janë veçanërisht në rrezik për ndërveprimet e alkoolit dhe ilaçeve.

Për të mësuar më shumë rreth përdorimit të ilaçeve me recetë dhe alkolit, një ekip i udhëhequr nga Dr. Rosalind Breslow analizoi të dhënat nga më shumë se 26,000 të rritur të SHBA. Studiuesit zbuluan se rreth 42% e të rriturve që pinë alkol, përdorin medikamente që ndërveprojnë me alkoolin.

Rreth 78% e moshës mbi 65 vjeç përdorin ilaçe të tilla. Ndër pijet më të shpeshta (5-7 pije në javë), 38% përdorin medikamente që ndërveprojnë me alkoolin.

Shkencëtarët vërejnë se të dhënat në dispozicion nuk mund të konfirmojnë nëse pirja e alkolit dhe përdorimi i ilaçeve mbivendosen. Këto janë potenciale, më shumë sesa aktuale.

ilace-konica.al

Megjithatë, ato nxjerrin në pah shkallën e mundshme të këtij problemi.

“Gjetjet tona tregojnë se një përqindje e konsiderueshme e njerëzve që pinë rregullisht, sidomos të të moshuarit , mund të jenë në rrezik të ndërveprimeve të alkoolit të dëmshëm dhe ilaçeve”, thotë Breslow.

“Ne sugjerojmë që njerëzit të flasin me një mjek ose farmacist nëse duhet të shmangin alkoolin gjatë marrjes së medikamenteve të përshkruara”.