MENU
klinika

Takimi në Francë

Ardern dhe Macron bashkohen kundër ekstremizmit online

13.05.2019 - 14:51

Kryeministrja Jacinda Ardern e Zelandës së Re dhe Emmanuel Macron i Francës po ‘bashkojnë forcat’ për të luftuar ekstremizmin në internet.

Ardern është në Paris këtë javë për të bashkëkryesuar një takim me presidentin francez Emmanuel Macron të mërkurën, ku do të ketë udhëheqës botërorë dhe shefa të kompanive të teknologjisë

Një hetim mbi masakrën e xhamive të Christchurch filloi të hënën, pasi Kryeministrja e Zelandës së Re Jacinda Ardern përgatiti një takim në Francë që kërkon mbështetje globale për të trajtuar dhunën në internet.

Një i armatosur i vetëm vrau 51 njerëz në dy xhami në Christchurch më 15 mars, duke e transmetuar masakrën në Facebook.

Komisioni Mbretëror i Zelandës së Re do të shqyrtojë aktivitetet e armikut të dyshuar, përdorimin e mediave sociale dhe lidhjet ndërkombëtare. “Gjetjet e komisionit do të ndihmojnë për tu siguruar një sulm i tillë nuk ndodh kurrë përsëri,” tha Ardern në një deklaratë.

Faqja e internetit e Komisionit Mbretëror tha se do të mbledhë informacion deri në gusht. Ajo do t’i raportojë gjetjet e saj qeverisë më 10 dhjetor.

kolana e librave

Në një artikull të opinionit në The New York Times të shtunën, Ardern tha se “Thirrja e Christchurch” do të jetë një kuadër vullnetar që angazhon nënshkruesit për masa specifike për të parandaluar ngarkimin e përmbajtjes terroriste online.

“Kjo nuk ka të bëjë me minimin apo kufizimin e lirisë së fjalës. Është për këto kompani dhe si veprojnë ata”, tha Ardern.

Përfaqësuesit nga Facebook, Google, Twitter dhe kompanitë e tjera të teknologjisë pritet të jenë pjesë e takimit, edhe pse kreu i Facebook Mark Zuckerberg nuk do të jetë i pranishëm.

Facebook tha se Nick Clegg, aktualisht, zëvendëspresidenti i Facebook për Çështjet Globale dhe Komunikimet do të merrte pjesë në takim.

“Këto janë çështje komplekse dhe ne jemi të angazhuar për të punuar me udhëheqësit e botës, qeveritë, industrinë dhe ekspertët e sigurisë në takimin e kësaj jave dhe më gjerë “, tha Clegg në një deklaratë per Reuters .