MENU
klinika

Presidenti i Malit të Zi

“BE të integrojë Ballkanin që ta mbrojë nga Rusia dhe Kina”

09.05.2019 - 11:00

BE duhet të integrojë shpejt Ballkanin Perëndimor për të mbrojtur të ardhmen e vet, si dhe për të mbrojtur rajonin nga influenca ruse dhe kineze, tha të mërkurën kryetari i Malit të Zi, Milo Gjukanoviç.

Gjukanoviç është politikani që i ka shërbyer vendit të tij për një periudhë shumë të gjatë. Ai e udhëhoqi atë në NATO në 2017 dhe po drejton kërkesën e saj për anëtarësim në BE përballë opozitës së ashpër ruse.

Moska, nëpërmjet politikës dhe Pekini, përmes huave, synojnë të “parandalojnë zgjerimin e NATO-s dhe BE në Ballkan,” i tha Gjukanoviç Reuters në një intervistë.

Kjo do të thoshte se rajoni duhej të jetë “zona e përgjegjësisë së Bashkimit Evropian dhe interesit të tij strategjik”.

“Nëse BE nuk e kupton këtë, unë kam frikë se e ardhmja e saj mund të jetë në rrezik,” tha ai.

Nga gjashtë aspirantë të Ballkanit Perëndimor, shteti i vogël i Adriatikut dhe Serbia fqinje janë në vijë të drejtë për t’u bashkuar, edhe pse as ka mundësi të bëhet një shtet i BE në të ardhmen e parashikueshme.

Atyre iu është thënë që duhet të çrrënjosin krimin e organizuar, korrupsionin dhe nepotizmin dhe të reduktojnë burokracinë dhe elita politike në të dy vendet është thellësisht e ndarë midis kampeve pro-BE dhe atyre pro-Ruse.

Të dy qeveritë këtë vit janë hasur me protesta mbi korrupsionin, kriminalitetin dhe abuzimin e pushtetit.

Ndërkohë BE po ul fondet për vendet e Ballkanit Perëndimor së bashku me Bankën Botërore dhe huadhënësit e tjerë perëndimorë, duke e lënë Kinën të mbushë boshllëkun.

“Palët e treta, të tilla si Rusia dhe Kina, po fitojnë për shkak të mungesës së një aktiviteti konkret të BE në rajon”, tha ai, duke përmendur ndalimin e zgjerimit dhe tensionet e brendshme politike si faktorë.

Ai tha se reformat që po përpiqej të ndiqte, duke përfshirë ato strukturoret për të ruajtur një rritje të fortë ekonomike, kishin çuar në protesta, por thanë se fuqitë e huaja kishin luajtur gjithashtu rolin e tyre.

“Shoqëritë e ndara janë mbetjet e luftërave të viteve 1990. Politika e nacionalizmit është mposhtur, por nuk është varrosur dhe disa prej këtyre njerëzve po përpiqen ta ringjallin dhe nuk mund ta pranojnë faktin që vendi ynë të jetë në BE “, tha ai.