MENU
klinika

Bisedimet Konservatorë-Laburistë

Brexit/ Përfundojnë bisedimet pa marrëveshje

17.05.2019 - 16:26

Bisedimet midis Laburistëve dhe qeverisë britanike që synojnë përfundimin e “bllokimit” të Brexit kanë përfunduar pa një marrëveshje.

Jeremy Corbyn fajësoi atë që ai e quajti “dobësi dhe paqëndrueshmëri në rritje” të qeverisë.

Theresa May tha se mungesa e një “qëndrimi të përbashkët” për idenë e një referendumi i kishte vështirësuar bisedimet.

Kryeministri irlandez Leo Varadkar e quajti fundin e bisedimeve një “zhvillim shumë negativ”.

May ndërkohë ka premtuar të caktojë një afat kohor për tu larguar pas një votimi të Dhomës së Përfaqësuesve për marrëveshjen e saj për tërheqjen e BE në javën që fillon më 3 qershor.

Brexit do të duhej të zhvillohej më 29 mars, por pasi deputetët votuan për marrëveshjen që May kishte negociuar me bllokun tre herë, BE i dha Britanisë së Madhe kohë deri më 31 tetor.

Kjo bëri që negociatat midis Konservatorëve dhe Laburistëve të shihnin nëse palët mund të arrinin një marrëveshje Brexit, pavarësisht dallimeve rreth çështjeve përfshirë anëtarësimin në një bashkim doganor dhe një referendum të mëtejshëm.

Duke folur pas takimit me aktivistët e Tory në Bristol, May tha: “Ka pasur çështje ku kemi qenë në gjendje të gjejmë gjuhën e përbashkët, por çështje të tjera kanë provuar të jenë më të vështira”.

Por të dy liderët thanë gjithsesi se diskutimet ndërpartiake kishin qenë “konstruktive”, me disa përparime të bëra.

Plani i Laburistëve përfshin një bashkim doganor të përhershëm me BE, që nuk do të thotë asnjë tarifë të brendshme (tatime) për mallrat e shitura në mes të Britanisë së Madhe dhe pjesës tjetër të bllokut. Ajo gjithashtu mbron mundësinë e një referendumi të mëtejshëm në tryezë, duke i dhënë publikut fjalën për marrëveshjen e miratuar nga Parlamenti.

Të dy skenarët kanë shkaktuar zemërim midis konservatorëve të mbështetur nga Brexit, të cilët pretendojnë se një bashkim doganor do të parandalonte Mbretërinë e Bashkuar të negociojë marrëveshjet e saj tregtare me botën pas largimit nga BE dhe besojnë se një votim tjetër publik është jodemokratik.

Disa deputetë gjithashtu e kanë kritikuar Mayn për bisedimet meLaburistët, por kryeministrja tha se qeveria nuk kishte zgjidhje tjetër.