MENU
klinika

Çfarë presim pas operacionit?

Kirurgjia zëvendësuese e nyjeve, kur është e nevojshme?

07.05.2019 - 18:13

Kirurgjia e zëvendësimit të nyjeve heq pjesët e dëmtuara ose të sëmura të një të nyje dhe i zëvendëson ato me pjesë të reja të bëra nga njeriu.

Zëvendësimi i një të nyje mund të zvogëlojë dhimbjen dhe t’ju ndihmojë të lëvizni dhe të ndjeheni më mirë. Nyjet e legenit gjunjët zëvendësohen më shpesh. Nyje të tjera që mund të zëvendësohen përfshijnë supet, gishtat, këmbët dhe bërrylat.

Pse mund të nevojitet kirurgjia zëvendësuese e nyjeve?

Lidhjet mund të kenë nevojë të zëvendësohen kur ato dëmtohen nga:

-Artriti;

-Vitet e përdorimit;

-Sëmundjeve;

Mjeku ka të ngjarë që së pari të sugjerojë trajtime të tjera për të zvogëluar dhimbjen dhe t’ju ndihmojë të lëvizni më mirë, si:

-Ndihma për të ecur me një patericë;

-Një program ushtrimesh;

-Terapi fizike;

-Medikamente;

Ndonjëherë dhimbja mbetet dhe i bën aktivitetet e përditshme të vështira për t’u bërë. Në këtë rast, mjeku mund të urdhërojë një radiografi për të parë lidhjen. Nëse rrezja–X tregon dëme dhe dëmtimet të nyjeve , mund të keni nevojë për një zëvendësim të tyre.

Cilat janë ndërlikimet e kirurgjisë së zëvendësimit të nyjeve?

Komplikimet pas zëvendësimit të nyjeve janë shumë më të ulëta se ato që përdoreshin. Kur ndodhin probleme, shumica janë të trajtueshme.

Problemet mund të përfshijnë:

-Infeksione;

-Lirimi i nyjeve;

-Nyja e re del nga vendi;

-Dëmtimi i nervit dhe i enëve të gjakut;

Çfarë mund të presim pas operacionit të zëvendësimit të nyjeve?

Me kirurgji në gjunjë ose legen, ndoshta do të keni nevojë të qëndroni në spital për disa ditë. Nëse jeni të moshuar ose keni aftësi të kufizuara shtesë, atëherë mund të kaloni disa javë në një institucion të kujdesit të ndërmjetëm para se të shkoni në shtëpi. Ekipi i mjekëve do të përcaktojë se sa kohë do të qëndroni në spital.

Pas zëvendësimit të nyjes, shpesh do të qëndroni ose do të filloni të ecni ditën e operacionit. Në fillim, ju do të ecni me paterica. Mund të keni disa dhimbje të përkohshme në nyjen e re sepse muskujt janë të dobët nga mos përdorimi. Dhimbja mund të ndihmohet me ilaçe dhe duhet të përfundojë në disa javë ose muaj.

Terapia fizike mund të fillojë një ditë pas operacionit për të ndihmuar në forcimin e muskujve rreth nyjeve të reja dhe t’ju ndihmojë të rifitoni lëvizjen në nyje. Nëse keni zëvendësuar shpatullën, zakonisht mund të filloni të ushtroni të njëjtën ditë të operacionit! Një terapist fizik do t’ju ndihmojë me ushtrime të butë dhe të larmishme.

Para se të largoheni nga spitali, terapisti do t’ju tregojë se si të përdorni një pajisje rrotulluese për të ndihmuar të përkulni dhe zgjatni krahun.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Pse bëhet dhe kur keni nevojë

Çfarë është Kirurgjia e shtyllës kurrizore?