MENU
klinika

Trajtimet

Çrregullime të rralla imunitare kronike, ilaçet që ju ndihmojnë!

23.05.2019 - 16:06

Sindromet Hypereosinophilic (HES) janë kushte të shkaktuara nga numrat më të lartë se normale të qelizave të bardha të gjakut, të quajtura eozinofile.

Këto qeliza të tepërta të gjakut mund të krijohen brenda indeve. Çdo sistem i organeve mund të ndikohet nga HES. Zona të ndryshme të lëkurës, frymëmarrja dhe trakti gastrointestinal janë më të prekura.

Trajtimet e tanishme nuk i ndihmojnë të gjithë. Ata gjithashtu mund të kenë efekte anësore serioze.

Kohët e fundit është aprovuar një ilac i quajtur benralizumab për njerëzit që kanë një formë të astmës që shoqërohet me eozinofile të tepërta në mushkëri. Ky ilaç është një antitrup që mund të lidhet me një proteinë, të quajtur alfa receptori IL-5, në sipërfaqen e eozinofileve. Shkencëtarët besojnë se sapo të bëhet kjo lidhje, qelizat imune mund të synojnë dhe largojnë eosinophilët e tepërta.

sindroma e lodhjes kronike
sindroma e lodhjes kronike

Për të zbuluar nëse ky medikament mund të ndihmonte gjithashtu njerëzit me HES, një ekip mjekësh kreu një test klinik që testonte e ilaçin në 20 persona për 48 javë.

Rezultatet u publikuan më 4 prill 2019, në New England Journal of Medicine.

Faza e parë e studimit zgjati 12 javë. Ekipi i caktoi rastësisht pjesëmarrësit për të marrë ose benralizumab ose një placebo. Të dy grupet e pacientëve morën trajtimet e tyre me injeksion një herë në çdo 4 javë. Ata vazhdonin të merrnin trajtimin e tyre të rregullt HES.

Në fund të 12 javëve, testet e gjakut treguan një reduktim më të madh se 50% në eosinophils në 9 nga 10 njerëzit që morën ilaçin. Në të kundërt, vetëm 3 nga 10 njerëzit që kanë marrë placebo kishin reduktim më të madh se 50% në numërimin e eosinophileve.

Në një fazë të dytë, të gjithë pjesëmarrësit morën medikamentin një herë në 4 javë.

Gjatë fazës së tretë, ata pjesëmarrës, simptomat e të cilëve ose numri i eosinofilit ishin përmirësuar deri në javën e 24-të, mund të vazhdojnë të marrin ilaçin deri në javën e 48-të.

Studiuesit zbuluan se 17 nga 19 njerëz kishin numërim të pamatshëm të eozinofileve dhe pak simptoma pas 12 javëve të ilaçit.

Pjesëmarrësit raportuan pak ose aspak efekte anësore. Këto përfitime zgjatën deri në fund të fazës së tretë në 14 nga 19 persona. 9 nga këta pjesëmarrës zvarritën trajtimet e tjerë të HES gjatë fazës së tretë. Të 14 personat që patën përfitim vazhduan të marrin ilaçin për një vit tjetër pas përfundimit të fazës së tretë.

Njerëzit që jetojnë me një sëmundje të rrallë shpesh kanë shumë pak mundësi efektive të trajtimit.

Ky avancim premtues i trajtimit për njerëzit me sindromë hypereosinophilic është vetëm një shembull se si hulumtimet i përgjigjen nevojave unike mjekësore të individëve me sëmundje të rralla.