MENU
klinika

Trajtimi!

Depresioni i disa formave, sa i rrezikshëm mund të bëhet!

11.05.2019 - 15:31

Depresioni (çrregullimi i madh depresiv ose depresioni klinik) është një çrregullim i zakonshëm, por serioz i humorit.

Kjo shkakton simptoma të rënda që ndikojnë në ndjenjën, mendimin dhe trajtimin e aktiviteteve të përditshme, siç është fjetja, ngrënia ose puna. Për t’u diagnostikuar me depresion, simptomat duhet të jenë të pranishme për të paktën dy javë.

Disa forma të depresionit janë paksa të ndryshme, ose mund të zhvillohen në rrethana unike, si:

Çrregullimi i vazhdueshëm depresiv (i quajtur edhe dysthymia) është një gjendje shpirtërore e depresionuar që zgjat për të paktën dy vjet. Një person i diagnostikuar me çrregullim të vazhdueshëm depresiv mund të ketë episode të depresionit të madh së bashku me periudha të simptomave më pak të rënda, por simptomat duhet të zgjasin dy vjet për t’u konsideruar si çrregullim i vazhdueshëm depresiv.

Depresioni pas lindjes është shumë më serioz sesa “bluzat e foshnjës” (simptoma relativisht të lehta depresive dhe ankthi që zakonisht janë të qarta brenda dy javëve pas lindjes) që shumë gra përjetojnë pas lindjes. Gratë me depresion postpartum përjetojnë depresion të madh gjatë shtatëzanisë ose pas lindjes (depresioni pas lindjes). Ndjenjat e trishtimit të thellë, ankthit dhe lodhjes që shoqërojnë depresionin e paslindjes mund ta bëjnë të vështirë për këto nëna të reja që të kryejnë aktivitete të kujdesit ditor për veten dhe / ose për foshnjat e tyre.

Depresioni psikotik ndodh kur një person ka depresion të rëndë dhe disa forma të psikozës, të tilla si shqetësimi i besimeve të rreme fikse (deluzione) ose dëgjimi ose shikimi i shqetësimeve të gjërave që të tjerët nuk mund të dëgjojnë ose të shohin (hallucinacione).

Simptomat psikotike zakonisht kanë një “temë” depresive, të tilla si iluzionet e fajit, varfërisë ose sëmundjes.

Çrregullimi emocional sezonal karakterizohet nga fillimi i depresionit gjatë muajve të dimrit, kur ka më pak rrezet e diellit natyrore. Kjo depresion zakonisht ngrihet gjatë pranverës dhe verës. Depresioni dimëror, i shoqëruar zakonisht nga tërheqja sociale, rritja e gjumit dhe shtimi i peshës, kthehet në mënyrë të parashikueshme çdo vit në çrregullime emocionale sezonale.

Çrregullimi bipolar është i ndryshëm nga depresioni, por është përfshirë në këtë listë për shkak se dikush me çrregullim bipolar përjeton episode me disponimi jashtëzakonisht të ulët që plotësojnë kriteret për depresion të madh (të quajtur “depresioni bipolar”). Por një person me çrregullim bipolar gjithashtu përjeton disponimi ekstrem të lartë euforik ose nervoz të quajtur “mania” ose një formë më pak e rëndë e quajtur “hipomania”.

Depresioni është një nga çrregullimet më të zakonshme mendore. Ai është shkaktuar nga një kombinim i faktorëve gjenetik, biologjik, mjedisor dhe psikologjik.

Depresioni mund të ndodhë në çdo moshë, por shpesh fillon në moshën e rritur. Depresioni tani është i njohur të ndodh si tek fëmijët dhe adoleshentët, edhe pse ndonjëherë paraqitet më nervozitet më të spikatur sesa humor të ulët. Shumë çrregullime kronike dhe ankthi tek të rriturit fillojnë si nivele të larta ankthi tek fëmijët.

Depresioni, sidomos në mesin e të rriturve të moshës madhore, mund të bashkë-ndodhë me sëmundje të tjera të rënda mjekësore, të tilla si diabeti, kanceri, sëmundjet e zemrës dhe sëmundja e Parkinsonit.

Këto kushte përkeqësohen kur depresioni është i pranishëm. Ndonjëherë medikamentet e marra për këto sëmundje fizike mund të shkaktojnë efekte anësore që kontribuojnë në depresion. Një mjek me përvojë në trajtimin e këtyre sëmundjeve të ndërlikuara mund të ndihmojë në përpunimin e strategjisë më të mirë të trajtimit.

Faktorët e rrezikut përfshijnë:

-Historia personale ose familjare e depresionit;

-Ndryshime të mëdha të jetës, trauma ose stres;

-Disa sëmundje fizike dhe medikamente;

-Trajtimi dhe terapitë;

Depresioni, madje edhe në rastet më të rënda, mund të trajtohet. Sa më parë trajtimi mund të fillojë, aq më efektive është.

Depresioni zakonisht trajtohet me medikamente, psikoterapi ose një kombinim i të dyjave.

Nëse këto trajtime nuk ulin simptomat, terapi elektrokonvulsuese (ECT) dhe terapitë e tjera të stimulimit të trurit mund të jenë mundësi për t’u eksploruar.