MENU
klinika

Project Syndicate

Evropa e të nesërmes

26.05.2019 - 11:53

Çdo pesë vjet, zgjedhjet e Parlamentit Europian na lejojnë të shikojmë veten në pasqyrë dhe të analizojmë si ka kaluar koha.

 Zgjedhjet e tanishme, megjithatë, janë të veçanta: ato janë të parat që nga kriza e refugjatëve, referendumi i Brexit dhe zgjedhja e Presidentit të SHBA Donald Trump. Pas këtij votimi, reflektimi ynë më në fund do të fitojë qartësinë që kemi dëshiruar kur shihemi në pasqyrë.

Pjesëmarrja e ulët e votuesve, e cila ka rënë në mënyrë të vazhdueshme që nga zgjedhjet e para në vitin 1979, duket se tregon se evropianët nuk i kushtojnë rëndësi të mjaftueshme atyre. Tre muaj përpara zgjedhjeve të këtij viti, vetëm 33% e qytetarëve evropianë e dinin se do të mbaheshin në maj, dhe vetëm 5% dinin datat e sakta.

Vrojtimi më i fundit i Eurobarometrit tregon se pothuajse shtatë nga dhjetë europianë, duke përjashtuar britanikët, besojnë se vendi i tyre ka përfituar nga integrimi.

Megjithatë, evropianët lindorë kanë tendencë të besojnë sistemin politik më pak se evropianët perëndimorë; prandaj nuk është për t’u habitur që më pak prej tyre, si në zgjedhjet evropiane dhe ato kombëtare.

Megjithëse mbetet thelbësore për të theksuar rolin e integrimit evropian si garantues i paqes pas Luftës së Dytë Botërore. Për fat të keq, sfidat e lidhura me ekonominë dhe migracionin e viteve të fundit, të menaxhuara mjaft keq nga BE dhe shtetet anëtare, kishin efekt të kundërt.

Kaosi i Brexit, megjithatë, ka dërguar mesazhin e fuqishëm se erërat janë shumë të ftohta jashtë BE-së. Distancat gjeografike, lidhjet e ngushta ekonomike dhe pesha relativisht e vogël ekonomike e vendeve evropiane janë të gjitha realitete të pashmangshme.

Sidoqoftë, çështja që më së shumti shqetëson evropianët sot nuk është imigrimi, por ekonomia. Një nga sfidat më të mëdha të sotme është pabarazia, e cila është rritur në pothuajse të gjitha vendet e OECD. Ndërkohë, ndarja evropiane veri-jug është zgjeruar gjithashtu si rezultat i krizës ekonomike.

parlamenti europian-konica.al

Megjithatë paradoksale mund të jetë, fakti është se edhe sikur besimi në BE të jetë tronditur rëndë, integrimi evropian ka vazhduar pa ndërprerje gjatë dekadës së fundit. Natyrisht, ka një rrugë të gjatë përpara.

Ashtu si shkrimtari austriak Stefan Zweig, ndonjëherë mund të kënaqemi me nostalgjinë për “botën e së djeshmes”. Por, gjithashtu, ne duhet të mbetemi të angazhuar në projekte të ardhshme, si në Evropën e qetë dhe të integruar, të cilën ai nuk jetoi për ta parë.

Havier Solana ishte Përfaqësuesi i Lartë i BE-së për Politikën e Jashtme dhe të Sigurisë, Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s dhe Ministri i Jashtëm i Spanjës. Ai është aktualisht President i Qendrës ESADE për Ekonomi dhe Gjeopolitikë Globale, dhe anëtar i Këshillit Global të Agjendës së Forumit Ekonomik në Evropë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Joschka Fischer/ Project Syndicate

2019, vit vendimtar për Evropën…

Bisedime për një tjetër aleancë

Liderat evropianë kundër populistëve

Michel Barnier/ Project Syndicate

E ardhmja e Europës është në duart tona…

Dy “shtylla binjake”të një aleance të madhe

Pse Evropës i duhet Amerika?