MENU
klinika

Nga Prof. Dr. Fadil Maloku

Gjykatë për krimet serbe në Kosovë? Kush i pengon pushtetarët e pasluftës? Askush!

04.05.2019 - 18:46

Kush i pengoj, pushtetarët e pasluftës t’a ngrejnë një Gjykatë për krimet serbe në Kosovë?! Askush!
Ata tani po i hedhin këto iniciativa (ekskluzivisht protagoniste!) veç për konsum të brendshëm…e asgjë më shumë.

1. Së pari, bashkësia ndërkombëtare, është vonuar shumë me këtë denoncim publik të Serbisë, sepse kanë kaluar dy dekada të tëra dhe asgjë tani nuk mund të rikthehet prapa (anipse, gjurmët dhe faktet e gjenocidit serb, mund te identifikohen edhe sot), shkaku i fokusit që e ka faktori ndërkombëtar në tema tjera shumë më të rëndësishme (gjithnjë sipas gjykimit dhe sidomos interesave të tyre; gjeopolitike e diplomatike) dhe më dinamike, se sa kjo që neve na interesondhe kemi interes.

2. S’dyti, klasa jonë politike e ka vonuar qëllimshëm për t’i hyrë ne qejf “faktorit ndërkombëtar”, i cili edhe ashtu nuk e ka pasur si imperativ vazhdimin e demonizinit të Serbisë, sepse caqet strategjike u arritën me intervenim ushtarak, kurse me ato diplomatike u mundua dhe ende po mundohet “në emër të vlerave civilizuese” ta rikthejë Serbinë kah”kibla”përendimore”…

3. S’treti, Konfigurimet gjeopolitike, gjeostrategjike e sidomos ato politike, nuk janë të njëjta me disponimet e interesat e fundshekullit, apo kohēs kur u bombardua Serbia…