MENU
klinika

Kujdes!

Infeksion në vesh? Zbuloni kur duhet të përdorni medikamente!

19.05.2019 - 16:46

Infeksionet e veshit mund të ndikojnë në kanalin e veshit ose në veshët e mesëm.

Otitis externa akute (AOE) është emri shkencor për një infeksion të kanalit të veshit, i cili quhet edhe veshi i notit.

Infeksionet e veshit të mesëm quhen Otitis Media dhe ekzistojnë dy lloje të infeksioneve të veshit të mesëm:

Otitis Media me Effusion (OME) ndodhin kur lëngu ndërtohet në vesh të mesëm pa dhimbje, qelb, ethe, apo shenja të tjera dhe simptoma të infeksionit.

Otitis Media akute (AOM) ndodhin kur lëngu mblidhet në veshin e mesëm dhe shpesh shkaktohet nga bakteret, por gjithashtu mund të shkaktohet nga viruset.

Si shkaktohen infeksionet e veshit dhe si mund të parandalohen ato?

  • *Bakteret

AOM shpesh shkaktohet nga bakteret, dhe Streptococcus pneumoniae është një shkak i zakonshëm bakterial i AOM.

Sigurohuni që fëmija juaj të jetë i azhurnuar për vaksinat, duke përfshirë vaksinimin pneumokok që mbron kundër Streptococcus pneumoniae. Ushqimi i gjirit ekskluzivisht derisa fëmija është 6 muaj dhe vazhdon të ushqehet me gji për të paktën 12 muaj mund të mbrojë fëmijën nga infeksionet, përfshirë AOM.

AOM shpesh ndodh pas një ftohjeje. Viruset shkaktojnë OME (lëngu në veshin e mesëm), dhe pastaj bakteret mund të rriten në lëngun që çon në AOM.

  • *Lëndim në vesh

Objekte të huaja, kruajset e veshit psh , mund të shkaktojnë prerje dhe plagë në kanalin e veshit që mund të infektohen, duke shkaktuar otite akute të jashtëm AOE.

Shmangni vendosjen e objekteve të huaja në vesh.

  • *Tymi i cigareve

Ekspozimi ndaj tymit të duhanit mund të çojë në më shumë ftohje dhe më shumë AOM.

Shmangni pirjen e duhanit dhe ekspozimin ndaj tymit të dorës së dytë.

  • *Historia familjare

Tendenca për të zhvilluar AOM mund të zhvillohet në familje.

Historia e familjes nuk është e parandalueshme. Përkundrazi, përqendrohuni te metodat e tjera të parandalimit, si vaksinimi , ushqyerja me gji dhe shmangia e tymit.

infeksionet ne vesh-konica.al

Si trajtohen infeksionet e veshit?

AOE zakonisht trajtohet me pika veshi antibiotike.

OME zakonisht largohet vete dhe nuk përfiton nga antibiotikët.

AOM mund të mos ketë nevojë për antibiotikë në shumë raste, sepse sistemi imunitar i trupit mund të luftojë infeksionin pa ndihmën e antibiotikëve, por nganjëherë nevojiten antibiotikë.

AOM i butë shpesh do të përmirësohet vetë pa trajtim antibiotik, kështu që mjeku mund të rekomandojë pritje vigjilente para se të rekomandojë antibiotikët. Kjo do të thotë që ai mund të presë disa ditë para se të vendosë nëse do të jap ilaçe ose jo.

Pritja vigjilentë i jep kohë sistemit imunitar për të luftuar fillimisht infeksionin para fillimit të antibiotikëve. Nëse nuk bëheni më mirë në 2-3 ditë ose përkeqësoheni, mjeku mund të rekomandojë fillimin e antibiotikëve.

Një formë tjetër e pritjes vigjilente është vonesa e fillimit të ilaceve. Kjo do të thotë që mjeku mund t’ju japë një recetë antibiotike, por kërkon që të prisni 2-3 ditë për të parë nëse ende jeni të sëmurë me ethe, dhimbje veshi ose simptoma të tjera para mbushjes së recetës.

nje femije i vogel me probleme ne vesh
nje femije i vogel me probleme ne vesh

Lehtësimi i simptomave

Ka mënyra për të lehtësuar simptomat që lidhen me infeksionet e veshit – si dhimbja e veshit – nëse janë apo jo antibiotikë. Konsideroni përdorimin e acetaminophen ose ibuprofen për të lehtësuar dhimbjet ose ethet. Pyesni mjekun ose farmacistin se cilat medikamente janë të sigurta për ju.

Antibiotikët, të tilla si amoksicilin, përdoren për të trajtuar infeksione të rënda të veshëve ose infeksione të veshëve që zgjasin më shumë se 2-3 ditë.

Nëse fëmija juaj ka temperaturë prej 39 ° C ose më të lartë, shkarkim ose lëngu që rrjedh nga veshi, simptomat janë shumë më të këqija, ose simptomat zgjasin më shumë se dy ose tre ditë për AOM, duhet të kontaktoni menjëherë më mjekun.