MENU
klinika

Trajtimi

Ju ndodh të keni zhurma në vesh? Mësoni nga se shkaktohen!

21.05.2019 - 16:18

Tinitus zakonisht përshkruhet si një zhurmë kumbuese në vesh, por disa njerëz e dëgjojnë atë si një zhurmë fërshëllimë ose duke u dridhur.

Mund të jetë i butë ose me zë të lartë dhe mund të prekë të dy veshët ose vetëm një. Për disa njerëz, është një bezdi e vogël. Për të tjerët, mund të ndërhyjë me gjumin dhe të rritet për të qenë burim i ankthit mendor dhe emocional.

Çdo vit rreth 1 në 10 të rritur në mbarë vendin ka një episod të tringëllimave në veshë që zgjat më shumë se 3 muaj.

Tringëllima në vesh nuk është një sëmundje.

Në vend të kësaj, është një simptomë se diçka është e gabuar me sistemin tuaj auditor. Problemi mund të ekzistojë diku në vesh, në nervin që lidh veshin e brendshëm me trurin ose në pjesët e trurit që marron kuptimin e tingujve.

Shkencëtarët ende nuk janë plotësisht të sigurt se çfarë ndodh në sistemin dëgjimor për të shkaktuar tringëllimë në vesh.

Për shkak se tringëllimat në vesh mund të lindin nga kaq shumë kushte, duke filluar nga humbja e dëgjimit deri te presioni i lartë i gjakut në medikamente, diagnostikimi i shkakut apo shkaqeve mund të jetë një sfidë. Për shumë njerëz, kumbimi në veshët e tyre fillon për asnjë arsye të qartë.

Edhe pse nuk ka shërim për tingujt në vesh, disa trajtime mund ta bëjnë më të lehtë për t’u përballuar.

Terapia e sjelljes me këshillim ndihmon njerëzit të mësojnë se si të jetojnë me zhurmën. Pajisje të vogla elektronike që përshtaten në vesh – përdorin një zë të butë dhe të këndshëm për të ndihmuar në maskimin e tingujve në veshë dhe për të ofruar lehtësim.

Disa njerëz me tringëllimë në veshët përdorin këto pajisje për t’i ndihmuar ata të relaksohen ose të bien në gjumë.

infeksionet ne vesh-konica.al

Maska kundër depresionit dhe ilace kundër ankthit mund të përshkruhet për të përmirësuar modalitetin e humorit dhe gjumin. Shumica e mjekëve ofrojnë një kombinim të këtyre trajtimeve, varësisht nga ashpërsia e zhurmës në vesh dhe aktivitetet e përditshme që ndikojnë më së shumti.

Bisedoni me mjekun nëse keni pasur një tingull në vesh për më shumë se 3 muaj. Mjeku do të pyesë për simptomat tuaja dhe do të shikojë në veshin për të kërkuar shkaqe të mundshme.

Ju mund të referoheni tek një otolaringolog (një mjek i specializuar në kushtet e veshit, hundës dhe fytit) për vlerësim të mëtejshëm.