MENU
klinika

Nga The Hill

Krizën në SHBA nuk e shkaktoi Muelleri

11.05.2019 - 11:34

Kryetarja e Dhomës Nancy Pelosi deklaroi dje se SHBA është në një “krizë kushtetuese”. Por duhet kuptuar se po, krizë ka, por krizën nuk e shkaktoi Mueller dhe raporti i tij i shumëpërfolur.

Pohimet e privilegjit ekzekutiv janë një veçori kronike por e menaxhueshme e qeverisë amerikane. Çdo president ka pohuar një pretendim të privilegj ekzekutiv të paktën një herë. Presidenti Clinton e bëri atë 14 herë.

Por asnjë nga këta presidentë kurrë nuk u zotua për të luftuar të gjitha thirrjet nga një dhomë legjislative e kontrolluar nga pala kundërshtare. Sistemi ynë kushtetues është një xhiroskop delikat që varet nga mekanizmat e balancimit, duke përfshirë ndarjen e pushteteve, rishikimin gjyqësor dhe kontrollet dhe balancat.

Fuqia e Kongresit për të hetuar degën e ekzekutivit është thelbësore për rolin e saj si një kontroll mbi një president dhe administratën e tij. Kjo nuk është “normë” që Trump mund të arrijë, është në zemër të kushtetutës.

Mendoni vetëm disa nga skandalet apo dështimet e degëve të ekzekutivit që u bënë subjekt i hetimeve të mbikëqyrjes në kongres: sulmet terroriste të 11 shtatorit 2001; çështja Iran-Contra në vitin 1987; abuzimet e agjencive të inteligjencës në 1975-1976; dhe, sigurisht, Watergate në vitet 1973-1974. Sa larg do të ishin këto hetime dhe ku do të ishte vendi ynë sot, nëse presidentët do ti kishin shkatërruar me sukses ato?

Publiku amerikan do të ngatërrohet nëse lufta e tij me Kongresin është vetëm për redaktimet e raportit të Muellerit dhe për privilegjet ekzekutive. Dhe kjo me të vërtetë nuk tingëllon si një krizë.

Ose Trump është mund të shfrytëzojë mbështetjen e tij në Senatin e kontrolluar nga republikanët për të detyruar Demokratët për të bërë një zgjedhje të tmerrshme.

Vërtetë, Demokratët mund të ngrenë një sfidë gjyqësore për  autoritetin e tyre. Por një sfidë e mund të kërkojë shumë vite.

Një qeveri amerikane pa mbikëqyrje efektive legjislative të sjelljes së Trump, programeve dhe politikave, tani, është me të vërtetë një krizë.

Gregory J. Wallance ishte një prokuror federal gjatë administratave të Carter dhe Reagan.