MENU
klinika

Mund të prekeni nga Listerioza

Kujdes nga mishi, djathi, ushqimet e detit!

30.05.2019 - 18:13

Listerioza është një sëmundje ushqimore e lidhur zakonisht me ushqime të tilla si mishi, djathë të butë dhe ushqim deti të ngrira (p.sh., salmon i tymosur).

Mund të jetë një sëmundje e butë në individë të shëndetshëm, por mund të jetë shumë serioz për njerëzit me rrezik më të lartë si gratë shtatzëna, ata me sistem imunitar të dobësuar dhe të moshuarit. Në gratë shtatzëna, mund të jetë serioze për foshnjën e palindur, duke shkaktuar lindje të parakohshme ose infeksion tek të porsalindurin. Trajtimi i duhur i ushqimit dhe shmangia e ushqimeve me rrezik të lartë mund të ndihmojnë në parandalimin e listeriozës.

Listerioza është më së shpeshti e shkaktuar nga ngrënia e ushqimeve të kontaminuara me bakteret, Listeria monocytogenes. Listerioza mund të gjendet në mjedis duke përfshirë tokën dhe ujin. Midis 2001 dhe 2010, një mesatare prej 12 rastesh të listeriosis në vit është raportuar në Qendrën për Kontrollin e Sëmundjeve.

  • Simptomat mund të përfshijnë:

-ethe;

-dhimbje të muskujve;

-diarre;

-të vjella;

-dhimbje koke;

Listerioza gjithashtu mund të shkaktojë sëmundje serioze siç është meningjiti ose infeksioni i gjakut, por këto simptoma janë relativisht të rralla.

  • Sëmundja serioze është më e zakonshme në:

-Gratë shtatzëna dhe të sapolindurit;

-Ata me sistem imunitar të dobësuar;

-Të moshuarit;

Listerioza gjithashtu mund të shkaktojë dështimin e barrës, lindjen e parakohshme në gratë shtatzëna dhe sëmundjen tek foshnja e porsalindur.

kolana e librave

Simptomat zakonisht fillojnë 1-14 ditë pas ekspozimit ndaj Listeriozës në individë jo-shtatzanë. Në gratë shtatzëna, mund të zgjasë deri në 4 javë.

  • Shkaqet

Listerioza gjendet në mjedis dhe kafshët gjithashtu mund të bartin bakteret. Listeria mund të gjendet në një shumëllojshmëri ushqimesh, të tilla si mish, fruta dhe perime, si dhe në ushqime të përpunuara që bëhen të kontaminuara pas përpunimit, siç janë djathrat e butë, mishrat e gatshme dhe prodhimet e detit të ngrira. Qumështi i papërpunuar ose ushqimet e bëra nga qumështi i papërpunuar mund të përmbajnë Listeriozë.

  • Komplikimet

Edhe me trajtim të menjëhershëm, disa infeksione rezultojnë me vdekje, veçanërisht tek të moshuarit dhe ata me sistem imunitar të dobësuar.

  • Testet dhe diagnoza

Diagnoza është bërë duke gjetur L. monocytogenes në lëngje të ndryshme trupore.

  • Trajtimi dhe ilaçet

Listerioza mund të trajtohet me antibiotikë. Nëse keni simptoma, konsultohuni me një mjek.

Ju mund të zvogëloni rrezikun e Listeriozës duke ndjekur praktikat e mira të trajtimit të ushqimit:

-Gatuani mirë ushqime të papërpunuara me origjinë shtazore (P.sh., mish, ushqim deti);

-Lani perimet para se ti hani;

-Mbani mish të pjekur të ndarë nga perimet dhe ushqimet e tjera të gatshme për të ngrënë;

-Shmangni qumështin dhe djathin e papasterizuar;

-Lani duart, thikat dhe tavolinat që janë përdorur pas trajtimit të ushqimeve të papjekura;

Listeria mund të rritet ngadalë edhe në temperaturat e ulta, kështu që njerëzit në rrezik nuk duhet të mbajnë ushqim në frigorifer për më shumë se 7 ditë.