MENU
klinika

Rikthim në kohë-foto të vjetra…

“Kur Shqipëria i jepte duart Bashkimit Sovjetik për Kinën”

29.05.2019 - 16:38

    Kjo është Shqipëria e vitit 1961, teksa po ndahej nga Bashkimi Sovjetik. Koleksioni i rrallë i fotografive, u realizua nga gazetari gjermano-perëndimor, Hari Ham, i cili vizitoi Shqipërinë, gushtin e vitit 1961.

Ham, mundi të merrte asokohe si gazetar, një vizë të rrallë për të vizituar Shqipërinë, pikërisht në një periudhë shumë të ngarkuar politikisht për vendin.

 

 

 

Fotografitë janë publikuar në faqen e albanologut të ndier, Robert Elsie.

Duke qenë i pranishëm, aty gazetari përjetoi ndarjen politike të Shqipërisë me Bashkimin Sovjetik dhe ndërkohë, fillimin e aleancës së re me Kinën revolucionare.

Fotografitë e këtij koleksioni janë marrë nga libri i tij: “Rebellen gegen Moskau: Albanien – Pekings Brückenkopf in Europa” (Kryengritës kundër Moskës: Shqipëria – kryeura e Pekinit në Evropë), Këln 1961.

 

  

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Shkrimi që tronditi shtetin komunist në ‘88

‘Shqipëria, vendi ku vajzat janë të nxehta si llava’

“Shqiptarët, një racë e rrallë; miq e armiq të turqve!”

‘Shqiptarët më 1904-ën’, si i përshkruante gazeta amerikane