MENU
klinika

Nga The Guardian

Lufta e Trump kundër abortit tani është ndërkombëtare

17.05.2019 - 15:48

Administrata e Trump ka nisur luftën e saj mbi abortin në mbarë botën, duke pakësuar të gjitha fondet për ndonjë organizatë ose klinikë që nuk do të pajtohet me ndalimin e plotë të abortit.

Politika e qytetit të Mexico City, e quajtur “gag global” nga kritikët e saj, mohon fondet federale të SHBA për çdo organizatë të përfshirë në ofrimin e shërbimeve të abortit jashtë shtetit ose këshillimin e grave rreth tyre. Ajo u krijua nga presidenti i atëhershëm amerikan, Ronald Reagan dhe u revokua nga çdo demokrat dhe u rivendos nga çdo president republikan që nga ajo kohë.

Por, në mars, SHBA-ja e përkeqësoi situatën, duke deklaruar se çdo organizatë që këshillon gratë për abortin dhe përdorimin e fondeve nga vende të tjera, madje edhe nga qeveria e tij ose donator në një vend tjetër, nuk do të jetë më i pranueshëm për ndonjë fond të SHBA.

“Rregulli godet më së shumti gratë më të varfëra, më të vegjëlit dhe ata nën moshën 25 vjeç”, tha Ana Maria Bejar, drejtoreshë e një organizate. “Progresi mund të bëhet vetëm kur mund të zgjerojmë qasjen për gratë dhe vajzat, jo duke e zvogëluar atë.

kolana e librave

“Politika ka patur një ndikim katastrofik në më shumë se 30 vende. Shërbimet e përshtatura për kontracepsionin, shëndetin e nënës, kujdesin antenatal, kancerin riprodhues dhe parandalimin dhe trajtimin e HIV janë ndikuar.

Në Kibera, një nga lagjet më të mëdha në Nairobi, vullnetarët raportojnë një rritje të infeksioneve seksualisht të transmetueshme, të tilla si sifilizi dhe aborte të pasigurta. Në disa zona rurale të Kenias, klinikat e tilla janë ndalur plotësisht. Disa klinika të HIV janë mbyllur.

Në Dakar, Senegal, vullnetarët raportojnë një rritje të aborteve të pasigurta, shtatëzanive të adoleshenteve dhe infeksioneve seksualisht të transmetueshme në një lagje të varfër ku tre nga pesë klinikat janë mbyllur.

President Donald Trump reacts after addressing a joint session of Congress on Capitol Hill in Washington, Tuesday, Feb. 28, 2017. (Jim Lo Scalzo/Pool Image via AP)

Në Verona në mars, Kongresi Botëror i Familjeve mbajti tubimin vjetor. “Po fillojmë të shohim se kjo është një lojë jashtëzakonisht politike,” thane përfaqësuesit e tyre.

Beteja retorike është intensifikuar. Ndërkohë që paratë e SHBA u mohohen atyre që do të ndihmonin gratë të kishin kontroll mbi trupat e tyre, vdekjet dhe dëmtimet e rënda mendore dhe fizike do të vazhdojnë të rriten në mënyrë të pashmangshme.