MENU
klinika

Rreziku i pishinave

Mos notoni kurrë nëse keni diarre! Infektoni të tjerët!

19.05.2019 - 16:27

Diarreja është sëmundja më e zakonshme rekreative e ujit (RWI).

Notarët të cilët janë të sëmurë me diarre – ose që kanë qenë të sëmurë gjatë dy javëve të fundit – rrezikojnë të ndotin ujin e pishinës me mikrobe.

Sëmundja e diarresë është shkaktuar nga mikrobet si Crypto (short për Cryptosporidium), Giardia, Shigella, norovirus dhe E. coli.

Këto mikrobe mund të jetojnë nga minuta në ditë në pishina, edhe nëse pishina është mirëmbajtur mirë. Disa mikrobe janë shumë tolerante ndaj klorit dhe nuk ishin të njohur për të shkaktuar sëmundje njerëzore deri kohët e fundit.

Sapo pishina të jetë kontaminuar, mjafton vetëm që dikush të gëlltisë një sasi të vogël të ujit të pishinës për t’u infektuar.

Diarrea infektive mund të përmbajë diku nga qindra milionë deri në një miliard mikrobet për lëvizjen e zorrëve. Gëlltitja edhe e një sasie të vogël të ujit që është kontaminuar me këto mikroba mund t’ju bëjë të sëmurë. Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme të qëndroni jashtë pishinës nëse jeni i sëmurë me diarre, bëni dush para se të notoni dhe mos gëlltitni ujë pishinë.

Në mjediset e notit publik, filtrimi i vazhdueshëm dhe dezinfektimi i ujit duhet të zvogëlojë rrezikun e përhapjes së mikrobeve.

Sidoqoftë, notuesit mund të jenë ende të ekspozuar ndaj mikrobeve gjatë kohës që duhet për klorin për të vrarë mikrobet (disa mikrobe duan më shumë kohë për të vrarë se të tjerat) ose për t’u ricikluar me ujë përmes filtrave. Shumë pishina përdorin një sistem filtrimi të përbashkët. Kjo shkakton që uji nga pishina të ndryshme të përzihet dhe potencialisht përhap mikrobet në të gjithë pishinat e lidhura në një periudhë shumë të shkurtër kohe. Kjo do të thotë se një incident diarreik nga një person i vetëm mund të kontaminojë ujin në një sistem të madh të pishinave ose parkut të ujit.

Për të mbrojtur shëndetin e të tjerëve, mos notoni kur keni diarre. Sasitë mikroskopike të materialit fekal të infektuar mund të kontaminojnë një pishinë të tërë ose vaskë të nxehtë dhe t’i bëjnë të tjerët të sëmurë nëse gëlltisin ujin.

Nëse keni diarre, gjëja më e rëndësishme që mund të bëni është të pini shumë lëngje për të parandaluar dehidrimin. Kjo është veçanërisht e rëndësishme për fëmijët e vegjël, gratë shtatzëna dhe personat me sistem imunitar të dobësuar (të tilla si ata që jetojnë me HIV / AIDS, ata që kanë marrë transplant organesh ose ata që marrin lloje të caktuara të kimioterapisë).

Kërkoni kujdes mjekësor menjëherë nëse keni ndonjë nga simptomat e mëposhtme:

diarre
diarre

-Diarre e përgjakshme;

-Diarreja nuk zgjidhet brenda 5 ditësh;

-Diarreja shoqërohet me ethe ose me dridhura;

Jeni të dehidratuar (Shenjat e dehidrimit përfshijnë: gojën e thatë ,buzët e plasaritur, lëkurë të tharë, dhimbje koke, nervozizëm, urinim të paktë , nuk djersit ose konvulsione etj)

Një mjek mund të përshkruajë ilaçe për të ndihmuar në zëvendësimin e lëngjeve që trupi ka humbur për shkak të diarresë.

Në disa raste, medikamente bimore mund të ngadalësojnë diarren.