MENU
klinika

Lëndët djegëse dhe metalet

Ndryshim i befasishëm/ Ç’ndodh me eksportet drejt Kosovës?

17.05.2019 - 17:39

Eksportet drejt Kosovës kanë shënuar një rritje të fortë në pjesën e parë të këtij viti, sidomos gjatë muajit prill, të nxitura nga dy grupe, ai i mineraleve e lëndëve djegëse dhe materiale ndërtimi e metale, të cilat së bashku zunë 74% të eksporteve drejt këtij shteti për janar-prill 2019.

Kosova renditet në këtë mënyrë në destinacionin e dytë të eksporteve, pas Italisë, me 9% të totalit, nga 5.8% që ishte kjo peshë në katërmujorin e parë të vitit të kaluar.

Të dhënat janë bërë publike në raportin e fundit të INSTAT ku mësohet se periudhën janar-prill janë shitur në vendin fqinjë mallra me vlerë 8.9 miliardë lekë, me një rritje prej 52% në raport me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.

Rritja më e madhe ishte në muajin prill, kur eksportet kërcyen me 70%.

Efektin kryesor në këtë rritje e ka pasur grupi “Minerale, lëndë djegëse dhe energji”, që janë katërfishuar për 4 mujorin, duke arritur në 2.3 miliardë lekë. Ky grup ka zënë 26% të totalit të eksporteve.

Rritja e tij lidhet me rifillimin e aktivitetit të rafinerisë ARMO, e cila një pjesë të naftës së përpunuar e çon në Kosovë.

konica ekonomiakonica ekonomia mobile

ARMO ka rritur prodhimin në vend në muajt e parë të këtij viti, teksa ka marrë më shumë naftë të papërpunuar nga Bankers Petroleum dhe ky i fundit ka ulur eksportet drejt shteteve të tjera

Grupi më i madh eksportues është “materiale ndërtimi dhe metale”, kryesisht metalet.

Eksportuesi më i madh është Kurum, që e ka Kosovën një nga destinacionet kryesore të eksporteve të veta. Për 4 mujorin, eksportet e materiale ndërtimi dhe metale ishin 4.1 miliardë lekë, me rritje 18% me bazë vjetore.

Ky grup zë peshën më të madhe, me 46% të totalit të eksporteve drejt Kosovës.

Shqipëria nuk duket të ketë përfituar shumë nga vendosja e taksës 100% që Kosova i vuri mallrave serbe, pasi rritja e këtyre dy grupeve është ndikuar më shumë nga faktorë të brendshëm. Gjithsesi dhe produktet e tjera kanë shënuar rritje, ndonëse nisur nga një bazë e vogël.

Eksportet e ushqimeve e pijeve, ndonëse janë rritur me 38%, duke përbërë rreth 10% të totalit.

Përshtatja e aktivitetit me pandeminë

Raporti i BE: “COVID-19 rriti çmimin e drogërave”

COVID-19/ Prishet “hallka” ushqimore

Një numër rekord amerikanësh do të përballen me urinë

Thellohet borxhi, 454 mln € hua vetëm për COVID!

Në qershor prezent në tregjet e huaj për Eurobondin 650 mln €

'Financat' dhe bankat s'kanë firmosur marrëveshjen

Garancia e dytë sovrane ende jo efektive!

E ardhmja gjithnjë e më e pasigurt!

RT/ Një skenar makthi për naftën në det

RT/ A do të blejnë kinezët pronë nga amerikanët?

SHBA dëshiron të shesë pronat shumë milionëshe në Kinë