MENU
klinika

Negociatat

I dha “OK” Shqipërisë dhe M.Veriut, Hahn apel Kosovës

29.05.2019 - 13:25

Ditën e sotme Komisioni Europian ka rekomanduar hapjen e negociatave për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut.

Gjatë prezantimit të progres-raportit u vlerësua ecuria e këtyre dy shteteve në reformat dhe zbatimin e ligjit.

Në fjalën e tij gjatë prezantimi, Hahn u ndal edhe tek rrugëtimi i Kosoës.

Ai kërkoi që Kosova të heqë taksën ndaj mallrave serbe, ndërkohë nga ana tjetër ai dha një mesazh të fortë për Serbinë dhe Malin e Zi, të cilëve u kërkoi të jenë më fleksibël në zbatimin e ligjit dhe përmbushjen e reformave.

Serbia dhe Mali i Zi duhet të rrisin përpjekjet e tyre për të zbatuar reformat në zbatimin ligjor. Sa i takon dialogut mes Kosovës dhe Serbisë të dyja vendet duhet të shmangin çdo veprim që konsiderohet si provokim nga të tjerët.

Progresi i bërë i Kosovës është vënë në hije nga taksa, e cila duhet të hiqet. Turqia ka nisur të largohet nga BE duke larguar balancën në sistemin politik.

Edhe në 2018 KE vuri në pah se negociatat e Turqisë janë të bllokuara dhe ky vlerësim është edhe për këtë vit. Kjo është paketa e fundit që raportojmë dhe duhet të shpreh mirënjohjen tuaj për angazhimet e treguara.

Të gjithë duhet të jemi krenarë për arritjet, por ajo që është arritur është e mundur edhe falë angazhimit tonë dhe bashkëpunimit të shkëlqyer”-tha ai.