MENU
klinika

Enteroviruset

Ngrohtë, dhe sëmureni nga i ftohti? Zbuloni arsyen!

16.05.2019 - 18:22

Shumica shohin kohën e verës si periudhw për t’u larguar dhe për t’u argëtuar.

Por, çfarë mund të jetë më e padrejtë sesa të marrësh një të ftohtë kur është e vapë? Si mund të lindin simptomat e të ftohtit kur nuk është ftohtë dhe sezoni i gripit? A ka ndonjë mënyrë për të shmangur të ftohurën e verës?

Simptomet e ftohtit mund të shkaktohen nga më shumë se 200 viruse të ndryshme. Secili mund të sjellë teshtitjen, fytin e gërvishtur dhe hundën e lëngshme që mund të jenë shenjat e para të një ftohjeje. Ftohjet që kapim në dimër zakonisht shkaktohen nga infeksionet më të zakonshme virale tek njerëzit, një grup virusesh të quajtur rhinovirus. Rhinoviruset dhe disa viruse të tjera që shkaktojnë ftohje duket se mbijetojnë më mirë në motin më të freskët. Numri i tyre rritet në shtator dhe fillojnë të pakësohen në maj.

Gjatë muajve të verës, peizazhi viral fillon të zhvendoset.

“Në përgjithësi, ftohjet e verës dhe të dimrit shkaktohen nga viruse të ndryshme”, thotë Dr. Michael Pichichero, një studiues pediatër dhe sëmundje infektive në Institutin e Kërkimeve të Spitalit të Përgjithshëm në Rochester në New York.

“Kur flasim për ftohjet e verës, ndoshta po flasim për një infeksion jo-polio enterovirus”.

Enteroviruset mund të infektojnë indet në hundë, në fyt, në sistemin e tretjes dhe në vende të tjera. Disa enteroviruse mund të shkaktojnë polio, por vaksinat kanë eliminuar kryesisht këto viruse nga vendet perëndimore. Shumë më tw përhapur janë më shumë se 60 lloje të jo-polio enteroviruse. Ata janë lloji i dytë më i zakonshëm i virusit, pas rhinovirus-që infekton njerëzit. Rreth gjysma e njerëzve me infeksione enteroviruse nuk sëmuren aspak. Por në mbarë vendin, enteroviruset shkaktojnë shumw sëmundje çdo vit, zakonisht ndërmjet qershorit dhe tetorit.

Enteroviruset mund të shkaktojnë ethe që vijnë papritmas.

Temperaturat e trupit mund të shkojnë nga 37 në 39 °C. Enteroviruset gjithashtu mund të shkaktojnë simptoma të lehta respiratore, dhimbje të fytit, dhimbje koke, dhimbje të muskujve dhe çështje gastrointestinale si nauze apo vjellje.

“Të gjitha grupmoshat mund të preken, por si infeksionet më virale, infeksionet e enterovirusit mbizotërojnë në fëmijëri”, thotë Pichichero. Të rriturit mund të mbrohen nga infeksionet e enterovirusit nëse ata kanë zhvilluar antitrupa nga ekspozimet e mëparshme. Por të rriturit ende mund të sëmuren nëse hasin një lloj të ri të enterovirusit.

Enteroviruset më pak të zakonshëm mund të shkaktojnë simptoma të tjera. Disa mund të çojnë në ënjtje të shtresës së jashtme të syrit dhe qepallë.

Të tjerët mund të shkaktojnë një sëmundje me skuqje të lëkurës. Në raste të rralla, enteroviruset mund të ndikojnë në zemwr ose në tru.

Viruset udhëtojnë në sekrecione respiratore, si pështymë ose mukus, ose në jashtwqitjen e një personi të infektuar. Ju mund të infektohen nga kontakti i drejtpërdrejtë. Ose mund ta merrni virusin duke prekur sipërfaqet apo objektet e kontaminuara, të tilla si një telefon, kapëse ose pëlhura e foshnjës. “Larja e shpeshtë e duarve dhe shmangia e ekspozimit ndaj njerëzve që janë të sëmurë me ethe mund të ndihmojnë në parandalimin e përhapjes së infeksionit”, thotë Pichichero.

Ftohjet e verës të shkaktuara nga enteroviruset përgjithësisht largohen pa trajtim brenda pak ditësh apo edhe një jave.

Por shihni një mjek në qoftë se keni simptoma të ngjashme, si një ethe të lartë ose një skuqje të lëkurës.