MENU

Fibroza cistike

Një kusht gjenetik që ngadalëson rritjen!

22.05.2019 - 19:55

Fibroza cistike (CF) është një kusht gjenetik që prek një proteinë në trup.

Njerëzit të cilët kanë fibrozë cistike kanë një proteinë të gabuar që ndikon qelizat e trupit, indet dhe gjëndrat që e bëjnë mukozën dhe djersën.

Mukusi normalisht është i rrëshqitshëm dhe mbron linjet e rrugëve të frymëmarrjes, traktit të tretjes dhe organeve dhe indeve të tjera. Njerëzit të cilët kanë fibrozë cistike bëjnë mukozë të trashë dhe të ngjeshur që mund të krijojnë dhe të çojnë në bllokime, dëmtime ose infeksione në organet e prekura. Inflamacioni gjithashtu shkakton dëme në organe të tilla si mushkëritë dhe pankreasit.

Disa njerëz që kanë fibrozë cistike kanë pak ose aspak shenja ose simptoma, ndërsa të tjerë përjetojnë simptoma të rënda ose komplikime kërcënuese për jetën.

sidroma gjenetikekonica.al

Simptomat e fibrozës cistike varen nga cilat organe preken dhe rëndësia e gjendjes.

Komplikimet më serioze dhe më të zakonshme të fibrozës cistike janë probleme me mushkëritë, të njohura edhe si probleme të mushkërive ose të frymëmarrjes, të cilat mund të përfshijnë infeksione serioze të mushkërive.

Njerëzit që kanë fibrozë cistike shpesh gjithashtu kanë probleme në mbajtjen e ushqyerjes së mirë, sepse ata kanë një kohë të vështirë absorbimin e lëndëve ushqyese. Ky është një problem që mund të vonojë rritjen.

Ndërsa nuk ka ende një shërim për fibrozë cistike, përparimet në trajtim po ndihmojnë njerëzit të jetojnë më gjatë, jetë më të shëndetshme. Pas diagnozës së hershme, qëllimi është trajtimi proaktiv për të ngadalësuar sëmundjen e mushkërive sa më shumë që të jetë e mundur.

Ju ose fëmija do të punoni me specialistë të fibrozës cistike. Tek të sapolindurit me një rezultat pozitiv të shqyrtimit, trajtimi mund të fillojë që në momentin që konfirmohet diagnoza.

Trajtimi për fibrozë cistike fokusohet në pastrimin e rrugëve të frymëmarrjes, ilaçeve për parandalimin dhe luftimin e infeksioneve dhe kirurgjinë, nëse është e nevojshme.

sidroma gjenetikekonica.al

Mjeku mund të rekomandojë trajtime për të përmirësuar funksionimin e mushkërive dhe për të menaxhuar komplikime të tjera Trajtimi i hershëm mund të përmirësojë cilësinë e jetës tuaj dhe t’ju ndihmojë të jetoni më gjatë.

Nëse jeni diagnostikuar me fibrozë cistike, është e rëndësishme që të vazhdoni trajtimet, të konsultoheni me mjekët dhe të mësoni se si të menaxhoni gjendjen.

Qëllimi i kujdesit të fibrozës cistike është kontrollimi i simptomave dhe parandalimi i komplikimeve.