MENU
klinika

Amebiaza

Një parazit i rrezikshëm mund të gjendet në zorrët tuaja

29.05.2019 - 15:14

Amebiaza është një infeksion i traktit të zorrëve i shkaktuar nga një parazit me një qelizë të quajtur Entamoeba histolytica.

Megjithëse shumica e rasteve nuk kanë simptoma (asimptomatike), sëmundja gjithashtu mund të variojë nga të lehta në serioze (të referuara si dizenteria amebike). Megjithëse dikush mund të ketë këtë sëmundje, është më e zakonshme tek njerëzit që jetojnë me kushte të dobëta sanitare. Në Kanada, Amebiaza është gjetur më shpesh në udhëtarët dhe emigrantët

  • Simptomat

Vetëm rreth 10% deri në 20% e njerëzve të infektuar me E. histolytica sëmuren nga infeksioni. Simptomat shpesh janë mjaft të lehta dhe mund të përfshijnë jashtëqitje të lirshme, dhimbje stomaku, dhe kriza stomaku.

kancer ne zorren e trashe-konica.al

Dizenteri Amebik është një formë e rëndë e Amebiazës e shoqëruar me dhimbje në stomak, jashtëqitje të përgjakshme, dhe ethe. Rrallë, E. histolyticainvades dëmton mëlçinë dhe formon një absces. Edhe më pak e zakonshme, ajo përhapet në pjesë të tjera të trupit, të tilla si mushkëritë ose trurit.

Disa njerëz përjetojnë parehati të butë të barkut, me diarre, ndoshta me gjak ose mukus, dhe nganjëherë alternohen me kapsllëk.

Raste të rënda kanë ethe, dridhura dhe diarre të përgjakshme ose mukoide.

Në disa raste, organizmi që shkakton sëmundje (patogjen) mund të pushtojë pjesët e tjera të trupit.

  • Shkaqet

Amebiaza shkaktohet nga një organizëm parazitësh me një qelizë të quajtur Entamoeba histolytica / dispar. Ajo gjendet vetëm në qeniet njerëzore.

Infeksioni shkaktohet nga konsumimi i ushqimit ose i ujit të ndotur nga fecet e dikujt që është i sëmurë.

Transmetimi mund të ndodhë, gjithashtu, përmes mardhënieve seksuale.

Vetëm rreth 10% deri në 20% e njerëzve të infektuar sëmuren. Ata njerëz që sëmuren zakonisht zhvillojnë simptoma brenda 2 deri në 4 javësh , edhe pse kjo mund të shkojë deri në disa javë ose më gjatë.

kolana e librave

  • Komplikimet

Patogjeni mund të pushtojë indet e trupit (nëpërmjet gjakut), dhe të rezultojë në mëlçi, në mushkëri apo edhe në abscese të trurit.

Ulcerimi i lëkurës mund të ndodhë edhe në rajonin perianal.

  • Testet dhe diagnoza

Diagnoza bëhet me anë të ekzaminimit mikroskopik të mostrave të feceve ose pjesëve të indeve të infektuara.

Gjithashtu, testimi biokimik mund të përcaktojë praninë e patogjenit.

  • Trajtimi dhe ilacet

Individët asimptomatik mund të trajtohen me një amebicide luminal për të parandaluar simptomat.

Ata me simptoma mund të trajtohen me një përbërje sistemike aktive, e ndjekur nga një amebicid luminal.

probleme me zorren e trashe-konica.al
  • Parandalimi

Pjesa më e rëndësishme e çdo sëmundje ngjitëse është parandalimi. Hapat e mëposhtëm do të minimizojnë shanset për t’u sëmurur:

Mbroni ushqimin dhe ujin nga kontaminimi fekal.

Mos lejoni që dikush i sëmurë me amebiasis të përgatisë ushqim.

Dezinfektoni ujin nga burimet që mund të kontaminohen, duke përdorur një zgjidhje të përshtatshme jodike ose duke vluar për një kohë prej 1 minutë; 2 minuta nëse jeni në një lartësi prej 2000 metra ose më shumë.

Gjithmonë lani duart me sapun dhe ujë të ngrohtë për 30 sekonda para përgatitjes së ushqimit.